Menu
 

Topic:

vraag recept

Jill  schreef op: 18-12-2015 13:17:44
Ik heb een siliconen mal met kerstvormpjes en wil daar chocolade kerstfiguurtjes maken. Hoe kan ik dat doen? gewoon een reep chocolade smelten in een pannetje en de gesmolten chocolade in de vormpjes gieten? En dan hard laten worden in de koelkast?
 
Quote
Navigatie
RE: vraag recept
Heleenmv2  schreef op: 18-12-2015 13:30:31
Wil je massieve chocolaatjes maken? Of een soort bakje die je nog gaat vullen?

Als je mooie glanzende chocolaatjes wilt in plaats van doffe, moet je de chocolade eigenlijk tempereren. Ik vind dat zelf erg lastig! De chocolade moet je eerst (au bain marie) smelten en dan precies (echt exact!) op de juiste temperatuur laten komen en dan rap terugkoelen tot 32 graden.
Er zijn verschillende methodes voor. *klik hier* de één wat omslachtiger dan de andere.

Na het tempereren kun je de vorm inderdaad gewoon vullen en uit laten harden. Dat mag in de koelkast, maar hoeft niet.

Volgens mij maakt het ook nog uit met wat voor kwaliteit (en cacaogehalte) chocolade je begint.
 
Quote
RE: vraag recept
Jill1234  schreef op: 18-12-2015 13:38:44
oeps, dat klinkt ingewikkeld....ik wil gewoon massieve chocolaatjes maken haha
Dacht vanmorgen bij de action: leuke mal, die koop ik ;-) Dacht dat het heel simpel zou zijn haha
 
Quote
RE: vraag recept
Marloesje  schreef op: 18-12-2015 14:20:27
jhe ka tempereren ook in de magnetron doen je smelt dan een deel chocolade in de magnetron en voegt vervolgens het andere deel ongesmolten erdoor waardoor je het terugkoelt. Ik weet de verhoudingen niet, maar dat zal je vast via google kunnen vinden.
 
Quote
RE: vraag recept
Melissa  schreef op: 18-12-2015 14:20:37
Makkelijke manier ....

Doe je wasbak vol met heel warm water. ( Niet kokend heet) en doe de chocolade in een bak en zet deze in het warme water. Flink blijven roeren als het begint te smelten. Alles gesmolten dan in de vormpjes en koelen in de koelkast.

Zo zou ik het doen. 
 
Quote
RE: vraag recept
Marloesje  schreef op: 18-12-2015 14:25:57
dat is inderdaad de makkelijkste manier, alleen stabilseren de kristallen zich dan niet meer, waardoor de chocolade meteen smelt als je het oppakt en "knakt" het niet meer als je het afhapt. Vandaar het tempereren
 
Quote
RE: vraag recept
Jill  schreef op: 18-12-2015 15:05:25
waar ben ik aan begonnen
 
Quote
RE: vraag recept
Marloesje  schreef op: 19-12-2015 13:56:09
het valt echt wel mee

Magnetron methode


Deze methode lijkt het gemakkelijkst maar wees voorzichtig om de chocolade niet te overhitten. Verbrande chocolade kan niet meer worden gebruikt!


Vul een glazen schaal met de gewenste hoeveelheid chocolade, en zet de schaal in de magnetron. Verhit met pauzes van 60 seconden op de medium-stand.
De tijd die u nodig hebt de chocolade te smelten hangt af van de hoeveelheid chocolade en de sterkte van de magnetron. Roer de chocolade met een rubberen spatel na elke pauze.


Als de chocolade is verwarmd, tot hij een temperatuur heeft bereikt van 40˚-45˚C en er nog een paar stukken chocolade over zijn, kan de schaal uit de magnetron worden genomen. Blijf langzaam roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten en laat ongeveer 10 minuten staan.


Om te testen of de chocolade goed voorgekristalliseerd is, doopt u er de punt van een mes in en legt het even neer op de tafel. Als de chocolade in zo’n 3-4 minuten opdroogt met een mooie glans, is de chocolade klaar voor gebruik.

 
Quote
RE: vraag recept
Jomi  schreef op: 19-12-2015 18:58:53
Het makkelijkste vind ik om 2/3 au bain marie te laten smelten, van het vuur af en dan de 1/3 er doorheen roeren. Vaak zit je dan wel goed.
 
Quote
Navigatie


Reageren op vraag recept
Naam
Bericht