Menu
 

Topic:

de perfecte biefstuk bakken?

Anna28  schreef op: 06-08-2012 11:20:13
Hoe bak ik de perfecte biefstuk?
Heb al jaren hetzelfde probleem: óf hij is nog te rood van binnen, óf hij is te doorbakken van binnen.
óf de buitenkant is al aangebrand en de binnenkant is nog te rood, óf......

noem maar op

Nu lust ik zelf dus geen biefstuk en bak het dus altijd voor mijn man. Maar het is dus altijd een verrassing voor me als hij de biefstuk opensnijdt hoe hij er uit ziet van binnen.

Wie heeft de perfecte biefstuk-bak-tip voor me?
 
Quote
Navigatie
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Son  schreef op: 06-08-2012 11:21:26
de pan moet goed heet zijn, dan even bakken.....wachten...omdraaien....bakken....wachten.....klaar...en liever te rood als te gaar
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Son  schreef op: 06-08-2012 11:23:37
hij moet juist stilliggen om goed dicht te schroeien, dan blijven de sappen er in...
ongeveer 2 minuten ene kant, 2 minuten andere kant
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Angelique  schreef op: 06-08-2012 11:24:09
pan goed heetmet wat boter
dan om en om dicht schroeien
dan nog ff 5 min elke kant op laag vuur
als je de biefstuk in drukt en voelt als de bal onder je duim aan de binnenkant van je hand dan is hij nog goed rood
voelt hij meer als stuk onder je pink dan is hij medium
is hij harder dan is hij doorbakken

als je hem uit de pan haalt even op bord afdekken en nog paar mintjes zo laten staan word ie lekker sappig van
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Angelique  schreef op: 06-08-2012 11:27:58
idd sis je pan moet echt goed voorgewarmt echt goed heet dat net boter niet verbrand dan vlees erin en dat mag best in de pan gedraaid worden (niet omdraaien elke kant ff goed dicht schroeien 1 a 2 min is met goed hete pan genoeg per kant)
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Anna28  schreef op: 06-08-2012 11:27:59
thanks!!

Moet ik m nou in beweging houden of stil houden? hihi

Ik heb dus vaak het probleem dat de buitenkant al bijna zwart is en de binnenkant nog te rauw. Op laag vuur verder bakken dus na het dichtschroeien, ga het eens proberen!

Goed idee dan Angelique om het op een bord te laten liggen erna, benieuwd of het werkt!

Met de perfecte biefstuk bedoel ik: een medium gebakken stukkie vlees. Maar omdat de diktes meestal verschillen is het elke keer weer anders dus en lukt de binnenkant nooit zoals ik dat wil.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Kyla  schreef op: 06-08-2012 11:28:06
Juist niet dichtschroeien, maar op een laag vuur, door te hoge temperatuur verliest de biefstuk juist vocht. Hoe lang je de biefstuk moet bakken hangt van de dikte van de biefstuk af. De tip van de biefstuk indrukken is een goeie om te controleren, houdt er wel rekening mee dat de biefstuk van het vuur nog een beetje nagaart. Geen biefstuk van de supermarkt, maar van de slager gebruiken!
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Alice  schreef op: 06-08-2012 11:29:26
Ik doe het zo...

Ik schroei beide kanten goed dicht, allebei de kanten zien maar 1x de pan. Pan is goed heet. Denk op beide zijden ongeveer 2 a 3 minuten. Dan haal ik de biefstuk uit de pan, doe hem in alu-folie en laat het zo ongeveer een kwartier liggen.
Dan vlak voordat we gaan eten, doe ik hem in een voorverwarmde oven op 200 graden, nog zo'n 5 minuutjes.
Hij is dan wel rood/roze, maar er komt geen bloed meer uit. Hij is dan heerlijk mals
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Son  schreef op: 06-08-2012 11:29:30
Mijn man is kok geweest en zegt wel dichtschroeien..

 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Gabymv2  schreef op: 06-08-2012 11:30:14
klontje roomboter bij de croma :d de rest staat er al hihihi

o en vergeet de gebakken champions en uitjes niet hihi
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Mamalu  schreef op: 06-08-2012 11:30:51
Wat ook helpt is het vlees een tijdje voor het bakken al uit de koelkast halen. Wss is hij nog zo rood vanbinnen omdat hij zo koud is, dat het even duurt voor hij effectief begint te garen. Ik haal m'n biefstuk 's middags bij de slager op de markt, en leg 'm niet in de koelkast als hij nog dezelfde avond word gebakken.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Alice  schreef op: 06-08-2012 11:33:33
Ja, idd, tijdje van te voren uit de koelkast doe ik ook. En pas kruiden als ze de pan in gaan. Ik doe enkel zout, na het bakken ook peper
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Son  schreef op: 06-08-2012 11:33:50
gewone koekepan.

Niet te lang bakken hoor...is zonde
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Angelique  schreef op: 06-08-2012 11:36:19
mijn tips heb ik rechtstreeks overgenomen van herman den blijker die zegt dichtschroeien in hete pan dan gas laag na laten garen op laag vuur dan voelen of ie raw medium of rare is en even laten rusten op ene bord afgedekt
heeft ie toen uitgelegt met die serie van die kids die hij ging helpen en ik gebruik die tips en werkt altijd super
nooit te lang op een kant steeds omdraaien
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Innie  schreef op: 06-08-2012 11:36:39
Wij schroeien de biefstuk hier dicht in de pan, waarna hij meteen de oven ingaat. Baktijd hangt dan natuurlijk af van het type oven en hoe je je vlees wilt... Een beetje experimenteren dus, maar eens je weet hoe lang ie erin moet, kan het niet meer mislukken!
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Anna28  schreef op: 06-08-2012 11:37:49
wat veel tips! super!

mijn biefstukje haal ik op tijd uit de koelkast.
Dan met roomboter mijn biefstukje dichtschroeien aan beide kanten, daarna nog even op laag vuur laten bakken paar minuutjes. Daarna in alufolie wat laten nagaren.

 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Monica Mv 2  schreef op: 06-08-2012 11:39:52
Ik doe het zoals sis.

Alleen ik doe in het bakvet ook de champignons bakken en hou m'n biefstuk dan warm door hem te laten rusten in aluminiumfolie

En biefstuk moet volgens mij bewegen in de pan
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Mamalu  schreef op: 06-08-2012 11:42:25
Idd Anna28, helemaal zo.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Kyla  schreef op: 06-08-2012 11:50:15
De meeste koks zeggen dichtschroeien, in het programma Kitchen Chemistry, waar Heston Blumenthal (meesterkok) uitlegt hoe het natuurkundig/scheikundig zit zeggen ze dus niet dichtschroeien.

Filmpje op youtube (helaas wel engels, vanaf ongeveer 3:30):
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Kyla  schreef op: 06-08-2012 11:53:09
Mijn filmpje doet het niet
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Kyla  schreef op: 06-08-2012 11:55:18
In ieder geval als je op you tube zoekt, zie je hoe Herman, Jamie en Albert Kooy biefstuk bakken
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Fruitsalade  schreef op: 06-08-2012 12:19:00
Wat ik wel altijd begrepen heb, mijn man kookt altijd, is dat je peper en zout altijd na het bakken op het vlees moet doen. Anders rekken de kruiden het vocht uit het vlees.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
M&j  schreef op: 06-08-2012 12:29:47
Aan de slager vragen of hij ze niet te dik wil afsnijden

Biefstuk hoeft idd niet in een loei hete pan te worden dicht geschroeid, de boter verbrandt dan en er komen minder goede stoffen vrij. Gewoon de pan verwarmen op half hoog vuur tot een normale bak temperatuur, zonnebloem olie in de pan met een klontje roomboter.
Als het vet begint te kleuren kan de biefstuk er bij, een minuut of drie, vier bakken tot de buiten kant een lekker bruin kleurtje heeft en dan keren en herhalen, dan serveren. Niet onder alu folie want dan slaat hij door. Een biefstuk van gemiddelde dikte is dan rosé, als je hem indrukt moet je wat weerstand voelen.

 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Peppa  schreef op: 06-08-2012 16:43:49
Ik hou het vlees ook altijd in beweging en dan 2 à 3 minuutjes per kant. Ik doe ook altijd pas zout en peper erop na het bakken.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Mieps01  schreef op: 06-08-2012 18:42:18
Misschien moet ik deze opslaan. Ik ben zo goed in het cremeren van bief, dat mijn man het thuis niet eens meer wil eten moet ik er wel bij zeggen dat ik vroeger vegetariër was en dat hij al blij is dat ik bijna elke dag een vleesje kook.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Jolijn  schreef op: 06-08-2012 20:23:24
eerst zouten (ze zeggen altijd van niet, maar ik vind het toch lekkerder). Boter in de pan, even behoorlijk warm laten worden (niet zwart). Dan de biefstuk erin. Het moet sissen Dan halve minuut aan elke kant. Dan zijn er trucs: bijvoorbeeld de vleesthermometer erin (tot 52 graden). Maar met al dat draaien verlies je dan wel sap. Het moet inderdaad nog een beetje als de muis bij je duim voelen. Als je het na een keer of 5 een halve minuut aan elke kant inpakt in aluminium folie (of bij 52 graden, of als het net niet meer voelt als de muis onder je duim) en daar dan 5 minuten in laat, dan is hij perfect rosé, mals, lekker.
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Claudje  schreef op: 06-08-2012 20:34:42
Dat truukje met de muis van je hand is als volgt:
Doe je duim en middelvinger losjes tegen elkaar aan.
Als je je biefstuk rauw wilt...voelt je biefstuk aan zoals de muis van je hand.(met duim en middelvinger tegen elkaar aan dus)
Wil je hem medium...dan duim en ringvinger tegenelkaar aan.Dan voelt ietsje harder.
Wil je dan doorbakken...dan moet de biefstuk voelen zoals de muis in de hand als je je pink en duim losjes tegen elkaar een doet.

Ik doe altijd croma in de pan...bruin laten worden.
Biefstuk op temp (dus als een tijdje uit de koelkast) met alleen peper in de pan. Dichtschroeien...omdraaien.
Blijven bewegen met een tang...niet erin prikken.
2 a 3 minuutjes...dan omdraaien bewegen..2 a 3 minuutjes en dan eruit.
Daarna zout erop strooien en lekker opeten hahaha
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Sara1976  schreef op: 06-08-2012 22:26:19
ik heb gehoord 3 wees gegroetjes per kant, maar ligt volgnes mij ook aan de dikte van het vlees
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Anoniem  schreef op: 19-08-2012 15:54:58
wat eten jullie altijd bij biefstuk?
ik vind het altijd heerlijk met vers gesneden frietjes en een lekkere salade
 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Caithy  schreef op: 13-12-2012 11:00:23
Doe vooral bakroomboter in de bak! Geen gewone smeerboter, dan wordt het zwart en niet lekker!

 
Quote
RE: de perfecte biefstuk bakken?
Sun Mv3  schreef op: 24-08-2016 00:10:34
nog een goeie tip: voor bakken insmeren met kiwi. Je proeft er niks van en je biefstuk wordt er heel mals van. Geen idee hoe het kan maar ooit de tip van een topkok gekregen en het werkt echt. En verder inderdaad dichtschroeien en aluminiumfolie doe ik altijd 
 
Quote
Navigatie


Reageren op de perfecte biefstuk bakken?
Naam
Bericht