Menu
 

Topic:

Niveau verschil ouder/kind, hoe?

Jo  schreef op: 09-01-2018 22:01:25
Ik heb VBO verzorging (nu VMBO) gedaan en daarna 2 MDGO opleidingen afgerond, altijd netjes geslaagd maar beslist geen hoogvlieger.
Dochter krijgt Havo-VWO advies (officieel moet nog komen maar cito's zijn al klaar en ik heb de meester al gesproken) en dan begin ik toch langzaam te zweten.
Zal ik haar wel kunnen helpen met huiswerk? Wiskunde bv was ik zeer slecht in en snap ik weinig van, ik ben bang dat ik haar niet helpen kan met huiswerk e.d.
Ik heb natuurlijk geen idee of het nodig zal zijn maar ik ben er wel een beetje angstig voor.
Partner heeft met hangen en wurgen LTS gehaald en die zegt ook al, zal haar weinig kunnen helpen.
Of maak ik me onterecht zorgen?

 
Quote
Navigatie
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Sammie  schreef op: 09-01-2018 22:37:08
Je hebt haar nu toch ook geholpen om zover te komen? Met je liefde en misschien door rust, reinheid en regelmaat te bieden? Klnkt misschien afgezaagd, maar stabiliteit is het hoogste wat je je kind kunt bieden. Voor alle andere dingen zijn andere oplossingen. Als ze echt hulp bij haar huiswerk nodig heeft zijn er bij voorbeeld huiswerkklassen. Scholen bieden dat vaak ook aan of werken samen met een instituut. Kost wel wat, maar dat zie je wel als het zover komt. Maak je niet teveel zorgen, maar geniet van je slimme dochter.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jo  schreef op: 09-01-2018 22:46:51
Sammie, ik kan haar nu prima helpen inderdaad, straks met talen bv ook wel, andere vakken misschien ook.
Ik ben ook wat snel in het zien van beren op de weg, beetje aard van het beestje denk ik.
Zie snel problemen die er nog niet eens zijn en meestal ook niet komen.


 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Chloe  schreef op: 09-01-2018 22:52:52
Wie weet kan ze het wel prima alleen af.. En anders is er echt wel een oplossing zoals bv een huiswerkklas oid. Ik zou me daar niet zo druk om maken. En stiekem heb ik ook wel eens het idee dat de leerstof in onze/mijn schooltijd lastiger was dan nu.. Althans dat denk ik als ik mijn dochter haar leerstof op havo/vwo niveau vergelijk met mijn vroegere atheneum..dus wie weet valt dat niveauverschil ook nog wel mee. En je bent ouder en wijzer, scheelt ook wel weer merk ik.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Son  schreef op: 09-01-2018 23:05:56
Hier hetzelfde 'probleem'

Tis alleen nooit een probleem
Wij zeggen gewoon, probeer er uit te komen met je klasgenoten.
1e 3 jaar kom je er zelf nog wel uit trouwens. Al heeft mn man wel een wiskundeknobbel en haar daar een keer geholpen met iets wat voor mij abracadabra was.
Maar verder kan je haar gewoon overhoren (grootste lol met Latijnse woorden die ik probeer uit te spreken  )

 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Amy-mv2  schreef op: 09-01-2018 23:24:59
Ik moet  zegen dat ik dat vroeger had met mijn moeder. En dat soms best vervelend vond.
Overhoren van Duits was geen probleem, maar Frans en Engels (iets minder) dat sprak ze zo slecht uit dat ik er eigenlijk niks aan had, het was wél grappig   
Gelukkig kon mijn vader helpen met economie en wiskunde en heb ik verder weinig hulp nodig gehad.

Gelukkig is er tegenwoordig zoiets als huiswerkbegeleiding of bijles en kan ze het natuurlijk ook aan klasgenoten vragen als het uberhaupt al nodig is.
Het komt vast goed joh.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Mamvan3  schreef op: 10-01-2018 06:04:50
Hier ook een hoogvlieger, ik kan helpen met Google. Er is heel veel te vinden en zo kan ik helpen. Ik zeg ook wel eens dat ze zelf moeten zoeken, leren ze ook van.
Geniet van je kind
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
K  schreef op: 10-01-2018 09:08:18
Heb ooit vwo gedaan met veel moeite en mijn zoon zit nu in de tweede en fietst door de stof heen. Helpen betekent in mijn ogen niet alleen dat je alles zelf snapt om uitleg te kunnen geven (mijn zoon blinkt uit in exactere vakken, ik op zijn zachtst gezegd niet echt), maar dat je aandacht hebt voor het probleem en strategieën aanreikt zodat je kind het zelf onder de knie krijgt. 

Kortom: ik zou me niet druk maken, komt echt wel goed. En elke school biedt extra begeleiding voor vakken die je kind echt moeilijk vindt maar misschien komt het helemaal niet zover....

 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jolanda1974  schreef op: 10-01-2018 09:59:41
Laat het gewoon op zijn beloop, er zijn nu al dingen op de basisschool die ik op moet zoeken, zoals redenkundig ontleden. En papa's en  mama's weten ook niet alles hè.. Tenminste dat geef ik onze kinderen altijd mee. 
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Mv5  schreef op: 10-01-2018 11:32:16
Mijn ouders konden mij en mijn zus ook nooit helpen vroeger. Ja in de onderbouw met exacte vakken mijn vader nog een beetje, maar verder niet. Wij hebben het altijd zelf uitgezocht. Ik denk persoonlijk ook dat wanneer een kind structureel met elk vak bij alles hulp nodig heeft, dat het dan op het verkeerde niveau zit.  In principe zouden ze het namelijk zelf moeten kunnen als ze in de les opletten en meedoen en eventueel vragen stellen als ze het niet snappen.
Wel merk ik dat tegenwoordig scholen min of meer verwachten dat ouders hun kinderen helpen. Blijkbaar gaan ze er onterecht van uit dat de meeste ouders van kinderen op havo/vwo ook hoogopgeleid zijn. En daar stoor ik me wel aan want dat is niet zo.
Zelf bied ik hulp op aanvraag. En dan met name qua planning. Ze moeten het zelf vragen en uiteindelijk zelf doen. Moet zeggen dat het hier echt minimaal nodig is (geweest). Nu heb ik er vijf en ik ga dus echt niet de hele avond van alles overhoren bij iedereen. 
Ik zou me.niet al te druk maken, het loopt vast wel los. Tegenwoordig kun je ook een heleboel op Google en YouTube vinden en via een app groep met de klas kun je ook makkelijk vragen stellen.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jo  schreef op: 10-01-2018 12:16:23
Lang leve Google

Bedankt dames, door jullie antwoorden voel ik me een stuk meer opgelucht.
Ik ben echt een mens dat meteen beren op de weg ziet en vaak blijk ik me voor niks druk te maken.
Vanmiddag infomiddag op de school waar ze waarschijnlijk heen gaat, het gaat zo snel, zie haar nog lopen met haar mini rugzakje naar groep 1...
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Duifje  schreef op: 10-01-2018 13:41:58
Ik leer ze met hoe te leren en te plannen en hoe dingen op te zoeken. Inhoudelijk weet ik het vaak ook niet. Veel heb ik zelf wel gehad, maar dat is zo ver weggezakt dat ik er nog te weinig van weet. Tot nu toe werkt dat prima (als ze tenminste niet te eigenwijs zijn om het aan te nemen 😂)
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Nelia  schreef op: 10-01-2018 13:57:44
Mijn ouders hebben mij vroeger nooit geholpen met mijn huiswerk... Had MAVO/HAVO advies, maar zus zat op de MAVO en dat vonden ouders wel handig om mij daar ook naar toe te laten gaan. 4 jaar met 2 vingers in de neus doorlopen. Werd verwacht dat je na schooltijd gelijk huiswerk boven ging maken, ze hadden geen idee van tijd. Heb heel wat leesboeken verslonden in die tijd en vond het wel lekker rustig op mijn kamertje... 
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Femke  schreef op: 10-01-2018 22:32:55
Ik had havo-vwo, heb havo gedaan want mijn ouders lieten mij volledig vrij en deed alles voor max een zesje. Dochter zit nu 1e jaar vwo...en ik snap zeker van bijv frans echt niks meer, soms komt er iets terug. Andere vakken...pff tis zo lang geleden.. Maar de antwoorden staan allemaal gewoon in de lesstof en ik begeleid haar dus wel in hoe ze dingen aanpakt. Lesstof teruglezen, opdravcchten opnieuw doorlezen en maken. Als we er niet uitkomen, kan ze gewoon naar de leerkracht toe, of ze mailen of appen. Dat is bij haar heel gewoon. Ze heeft boeken maar ook een chromeboek via school waar een hoop extra manieren staan om de stof eigen tekeuken maken, die geeft na afloop ook bijv feedback over wat je wel en niet beheersd. Dus komt vast goed! Meestal als het echt lastig wordt in vwo 4 bijv. hebben ze hopelijk genoeg vaardiheden ontwikkeld om het zelf teee regelen
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Bepje  schreef op: 11-01-2018 10:04:29
Wij gaan dat ook krijgen volgend jaar. Met wiskunde en economie zal mijn man kunnen helpen waar nodig. Met talen kom ik zelf wel ver maar daar ligt ook kracht van kind dus verwacht niet dat dat nodig zal zijn, hooguit overhoren. Ze zullen in de klas goed moeten opletten bij de uitleg, daar draait het immers altijd om en anders is google je beste vriend. 
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Boterbloem  schreef op: 11-01-2018 16:02:36
Bij mijn zoon op school hebben ze een vierkant rooster. Voor en na schooltijd kun je naar een huiswerkklas en daar zijn leerkrachten om je te helpen.
Dit kan als maatregel ingezet worden: omdat je boeken bent vergeten een aantal keer, je huiswerk een paar keer niet hebt gemaakt enzovoort, maar je kan er ook zelfstandig voor kiezen. Kinderen die vakken doen waar de ouders niets meer van begrijpen kunnen daar dus ook naar toe, qua tijd scheelt het niets, want anders had je er thuis aan gezeten.

Een heel aantal vakken kunnen wij gewoon bij helpen. Maar vakken als onderzoeken en ontwerpen of zoiets (zeg kennelijk altijd een woord fout haha) gaat op zo'n andere manier dan wij gewend zijn dat hij echt op school moet zijn. Want we zouden meer kwaad dan goed doen wanneer we helpen. Leuk en mooi vak hoor! Alleen gewoon echt nieuw...

Maar straks komt er een moment dat het mij ook te ingewikkeld gaat worden denk ik hoor...
Maar dan is school zelf er nog.

Hier is het meeste hulp nodig bij het plannen.. Hoe verdeel ik de tijd goed dat ik EN huiswerk maak EN leer maar ook vrije tijd over houd en kan sporten...
Als je die basis biedt kom je echt enorm ver.
Ze krijgen ook gewoon les he Dus heel veel hebben ze zelf in de klas gehoord.
En vergeet niet dat je zelf ouder bent geworden. Mij valt op dat ik dingen die ik vroeger moeilijk vond, ik nu ineens de logica zie. En ik zie ook ineens verbanden tussen de vakken haha, is me toen nooit opgevallen.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jo  schreef op: 11-01-2018 19:15:01
Jeetje het lijkt zo'n eeuwigheid geleden dat ik zelf op school zat.......en wat is er veel veranderd met "vroeger".

 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jo  schreef op: 11-01-2018 19:15:42
Nogmaals bedankt voor julle ervaringen en geruststellende woorden.
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Ma Dalton  schreef op: 12-01-2018 09:26:39
Komt goed hoor. Niet teveel zorgen maken! 
 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Myself  schreef op: 12-01-2018 09:59:54
Wij hebben dat met beide kinderen dat ze hoger leren dat het schoolniveau wat wij vroeger gedaan hebben.

Bij de eerste ouderavond op school werd er op het hart gedrukt je kind best te mogen overhoren, maar niet met al het huiswerk helpen.
Zíj moeten het kunnen, omdat het om het niveau van hen gaat en niet om het niveau vd ouder.
Werd een paar keer herhaald, want alleen zo kom je erachter of je kind echt op het juiste niveau zit.
Blijkbaar had de man ervaring ermee dat ouders toch wel vaak helpen, maar dat dat juist niet goed is.

 
Quote
RE: Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Jo  schreef op: 12-01-2018 13:44:56
Myself wat je zegt is ook zo, als ze Havo advies krijgen moeten ze dat in principe aankunnen inderdaad.
Ik weet nog hoe mijn vader en broer uren en uren met mij zaten om wiskunde uit te leggen, ik (en alle anderen) werd er wanhopig van want snapte er niks van.
Vakken waar je domweg moest leren waren geen enkel probleem.
We zullen het zien, ik ben al minder bang.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Niveau verschil ouder/kind, hoe?
Naam
Bericht