Menu
 

Topic:

Plastic of houten snijplank?

Mv E.l.s  schreef op: 04-01-2018 23:57:07
Ik ben weer eens aan het twijfelen. Ik wil een nieuwe snijplank, maar wil ik een houten of van plastic en dan verschillende voor vis, vlees etc. Hout vind ik mooier, zo’n grote dikke plank op het aanrecht, maar is het praktisch? 
 
Quote
Navigatie
RE: Plastic of houten snijplank?
Pup78  schreef op: 05-01-2018 00:21:16
Ik heb glazen snijplanken 
Ik vind die plastic dingen onhygiënisch, omdat je vaak van die inkepingen erin krijgt van t snijden, waar alles in blijft hangen. En ze worden ook snel lelijk, verkleuren.
Houten vind ik ook mooi, als je een goede kwaliteit plank hebt. Niet zo'n ding waar je ook direct je snij afdrukken in ziet... 

 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Mv E.l.s  schreef op: 05-01-2018 00:33:33
Ik heb nu ook een glazen, maar die herrie tijdens het snijden en is volgens mij ook niet zo best voor de messen.
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Femke  schreef op: 05-01-2018 07:41:15
Wij hebben een grote houten op het aanrecht, maar alleen voor brood,rest op plastic...die vervang ik wel vaak, haal ze gewoon bij de action..
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Debbel79  schreef op: 05-01-2018 08:14:06
Hier hetzelfde als Femke. Een mooie grote goede houten op het aanrecht, maar echt alleen voor brood.

En voor de rest gebruik ik plastic. Wel elke kleur voor bepaald vlees. Rood plankje voor rood vlees, wit plankje voor kip, geel plankje voor vis, groen plankje voor groente en fruit. 

Ik gooi ze gewoon in een vaatwasser, en ik vervangen ze regelmatig. Action of IKEA heeft vaak van die goedkope gekleurde. Zijn prima. Soms hebben ze ook setjes, waar alle kleuren inzitten. 
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Myself  schreef op: 05-01-2018 10:49:34
Hier 2 grote houten op het aanrecht, alleen voor brood, hapjes op tafel met verjaardagen ed.
Voor het eten te bereiden pak ik de plastic planken uit de lade.
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Wanouk  schreef op: 05-01-2018 11:15:40
Hier hetzelfde als Femke en Debbel.

Ik gebruik verschillende plastic snijplanken voor vlees, vis, kip enz. Gooi ze eerst een paar keer in de vaatwasser, en wanneer mijn gevoel zegt dat ik nieuwe moet kopen, dan doe ik dat, bij de action of xenos.
Op het aanrecht een hele grote houten snijplank, waar ik alleen brood op snij.


 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Banana  schreef op: 05-01-2018 11:37:14
heb twee mooie houten planken maar puur alleen voor brood . ook in hout krijg je zaagsneden en gat er van alles tussen zitten 
en hout kan doorgaans niet in de vaatwasser want dan haal je er ineens drie uit 

glas tja leuk maar niet zo praktische opbergen en dan idd geluid en messen die snel bot worden 

dus ook hier trio van plastic plankjes die ook zeer regelmatig vervangen worden en ook altijd in de vaatwasser gaan 

 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Harleysmama  schreef op: 05-01-2018 11:50:05
Hier 1 houten voor het brood en 1 set met meerdere voor groente, vlees, kip en vis bij de Action vandaan.
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Juudje  schreef op: 05-01-2018 12:56:41
Hier ook een mooie dikke houten plank, maar alleen voor brood. Verder heb ik ook gekleurden en een paar grote glazen (ook handig voor pizza).
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Jolanda1974  schreef op: 05-01-2018 13:10:19
Hout is hier ook alleen voor brood... Voor de rest kunststof in verschillende kleuren.
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Minou  schreef op: 05-01-2018 14:18:10
Idem als jolanda, glas is slecht voor je messen helaas
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Duifje  schreef op: 05-01-2018 15:55:29
Hier alleen een houten snijplank , zo’n heel dik blok. 
Hout is veel hygiënischer als kunststof. Bij kunstof omsluiten de inkepingen het vuil, bij hout gaat het juist open staan waardoor je vuil er zo uit kan borstelen. 
Periodiek met grof zeezout schrobben werkt ook erg goed. 

Ik werkte vroeger bij een slagerij en daar werd het hakblok elke week “gescrubt” met zout. Daarna afspoelen, nadrogen en het blok was brandschoon. 
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Made  schreef op: 05-01-2018 16:39:19
Ik heb gewoon een houten en die gebruik ik overal voor. Direct na gebruik even afnemen. Zitten ook geen snedes in ofzo
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Pup78  schreef op: 05-01-2018 19:30:58
Slecht voor mijn messen... heb maar twee messen waar ik alles mee snijd en die heb ik al 16 jaar. Werken prima  haha
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Amy-mv2  schreef op: 05-01-2018 20:11:46
Plastic.
Ik heb witte grote en zwarte kleine. Ik snijd er alles op en gebruik geen verschillende voor kip,vis, vlees enzo.
Uiteraard was ik ze wel tussendoor 
En de scherpe messen gaan trouwens gwoon in de vaatwasser en af en toe even langs het aanzetstaal om te slijpen.
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
M&j  schreef op: 06-01-2018 11:35:28

Ik gebruik kunstof snijplanken, glas vind ik vreselijk om op te snijden en hout is erg onhygiënisch. Hout is poreus en gaat open staan als het vochtig wordt waardoor vuil en bacterieën er diep in kunnen doordringen, het is niet voor niets dat houten hakblokken, snijplanken en pollepels niet meer gebruikt mogen worden in slagerijen en horeca. Een kunstof plank, ook al heeft hij krassen is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel.

 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Spatje  schreef op: 06-01-2018 11:54:06
Hier alles plastic. Zou ook hout willen maar het blijft onhygiënisch ook als het alleen voor brood is.  Dan zou je zo'n echte koksplank moeten hebben maar die zijn volgens mij erg duur.

Dus gewoon plastic van de action. 
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Jolanda1974  schreef op: 06-01-2018 16:07:13
Ik heb deze lig in de weg op het aanrecht liggen, gebruik hem zelden. Hij is gewoon te groot voor mijn kleine aanrecht. Ligt nu in de hoek als opslagplaats. Voor het brood gebruik ik gewone kleine plankjes van hout

 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Duifje  schreef op: 06-01-2018 16:47:19
Jammer dat mensen blijven denken dat hout niet hygiënisch niet zou zijn, terwijl bij juist onderhoud het juist veel hygiënischer is dan plastic. 
Hout is heeft ook nog eens antibacteriële werking, waardoor bacteriën veel minder kans krijgen dan bij plastic. 
Maar goed, iedereen mag gebruiken wat hij wil, alleen de fabeltjes storen me wel. 
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Spatje  schreef op: 06-01-2018 22:30:07
Wij mochten op het werk ivm de haccp geen hout meer gebruiken aangezien je een houten plank geen goed doet met kokend water en dus niet alle bacteriën dood krijgt.


 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
M&j  schreef op: 06-01-2018 22:45:39
Hout heeft echt geen antibacteriële werking, integendeel. Leg wat gekleurde vloeistof op een houten plank en op een kunstof plank, de vloeistof op de houten plank trekt volledig en diep in het hout en je krijgt het niet meer weg, op de kunstof plank blijft het er bovenop liggen. Hetzelfde gebeurd ook met vocht waar bacteriën inzitten, dat dringt diep in het hout en op zo'n warme vochtige plek vermeerdere bacteriën zich razendsnel maar ook met vocht waar schoonmaakmiddelen inzitten, die op die manier weer in het eten kan komen. Nogmaals het is niet voor niets al jaren verboden in professionele keukens.


 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Banana  schreef op: 06-01-2018 23:23:46

Quote m&J:
Hout heeft echt geen antibacteriële werking, integendeel. Leg wat gekleurde vloeistof op een houten plank en op een kunstof plank, de vloeistof op de houten plank trekt volledig en diep in het hout en je krijgt het niet meer weg, op de kunstof plank blijft het er bovenop liggen. Hetzelfde gebeurd ook met vocht waar bacteriën inzitten, dat dringt diep in het hout en op zo'n warme vochtige plek vermeerdere bacteriën zich razendsnel maar ook met vocht waar schoonmaakmiddelen inzitten, die op die manier weer in het eten kan komen. Nogmaals het is niet voor niets al jaren verboden in professionele keukens.




dat is exact wat ik geleerd heb in de catering waar ik werkte . op geen enkele lokatie waar ik stond was hout toegestaan , hooguit als decoratie 
overal werkte ze met kunstof in verschillende kleuren
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Mv E.l.s  schreef op: 06-01-2018 23:27:39
Ben inmiddels voorzien. Een houten plank op het aanrecht die er ook blijft liggen, als onderzetter voor hete pannen, even snel een boterham smeren etc. En 4 plastic snijplanken die ik in de la heb liggen voor het snijden van vis, groente e.d. Kunnen in de vaatwasser, wel zo fijn. 
 
Quote
RE: Plastic of houten snijplank?
Duifje  schreef op: 07-01-2018 00:02:56
Zomaar even willekeurig wat sites. Geloof mij vooral niet als je niet wilt, maar houten planken (mits goed verzorgd, maar dat geldt ook voor kunststof) is echt niet onhygiënischer als kunststof. Gebruik je liever geen hout, prima doe het vooral niet. 

Over dat verkleuren van hout, ik zie juist het tegenovergestelde. Mors eens rode saus op een witte kunststof snijplank, dat blijft heel lang een rode vlek. Als je een goede houten plank hebt (dus niet zo’n goedkoop zacht houten plankje) dan verdwijnt de vlek na een gedegen behandeling. 

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1120953/plankenkoorts


https://houtspul.nl/blog/houtspul-informatie/de-5-voordelen-van-bamboe-snijplanken

https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/126409-snijplank-kiezen.html

https://www.plezierindekeuken.nl/snijplank-hout-wat-zijn-de-voordelen-van-een-houten-snijplank/

http://www.pannen.nl/kookblog/scherpere-messen-met-betere-snijplanken/
 
Quote
Navigatie


Reageren op Plastic of houten snijplank?
Naam
Bericht