Menu
 

Topic:

Beugel volwassene

Pien  schreef op: 02-11-2017 21:55:51
Aangezien ik steeds schever staande standen krijg en een overbeet heb ik volgende week een afspraak bij de orthodontist waar mijn kinderen ook zijn.  Ik ga foto's etc laten maken voor een advies. Hij gaf al aan dat er twee opties zijn.
1. Alleen een slotjes beugel die je dan of zelf moet betalen of een verzekering voor af kan sluiten
2. Het hele traject doorlopen dus operatie, beugel etc en dan hopen op vergoeding op medische indicatie als dat lukt.

Ooit (30 jaar geleden  ) was het advies van de orthodontist, kaken breken, vastnaaien en weer goed laten groeien en dan een slotjesbeugel. Dat hebben mijn ouders toen niet gedaan.

Is er iemand die ook als volwassene een beugel heeft genomen. Gelukkig zie je het wel steeds meer.
 
Quote
Navigatie
RE: Beugel volwassene
M&j  schreef op: 03-11-2017 08:08:44
Ik heb toen ik 23 was een slotjesbeugel gehad om mijn boventanden rechter te zetten. Die heeft er ongeveer een half jaar ingezeten. Dat is ondertussen ruim 26 jaar geleden en mijn tanden zijn iets verplaatst naar hun oude stand.
Een vriendin van mij heeft zich een paar jaar geleden laten opereren aan overbeet en scheefstand, en is daar erg gelukkig mee. Ze is er best wel lang mee bezig geweest, slotjesbeugel voor onder en boven en tot twee keer toe geopereerd. Het was geen gemakkelijk traject en met veel pijn maar het is zo mooi geworden, ze zou het zo opnieuw doen.
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Rianne74  schreef op: 03-11-2017 18:25:02
Mijn man heeft er nu 1. Al een jaar bezig met slotjes. Hij had ook steeds schever staande tanden. Bij hem was het evenwicht tussen links en rechts verstoord. Er was vroeger 1 kies te weinig getrokken en daardoor ging het nu steeds schever.
Traject gaat  nog wel even duren want tand voor tand moet er geschoven worden..
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Innie  schreef op: 03-11-2017 18:58:30
Ik heb sinds 3 weken weer een slotjesbeugel.

Tijdens mijn puberteit heb ik er twee jaar lang eentje gedragen, in combinatie met een vreselijke binnenbeugel die ik aan mijn slotjes moest vastklikken. Die diende om mijn overbeet te corrigeren.
Aangezien ik een vreselijk koppige en rebelse puber was, heb ik die laatste beugel veel te weinig gedragen, net als de nachtbeugel die na de slotjes kwam.

Resultaat nu op m'n 30ste: tanden die weer begonnen te schuiven, gecombineerd met een overbeet van 6 milimeter.
De orthodontist gaf me dezelfde keuze als jij, en ik heb ervoor gekozen om me niet te laten opereren.
Belangrijkste reden hiervoor was dat ik geen functionele problemen heb door de overbeet: je hoort wel eens van mensen die dreigen hun eigen tanden op te eten, of die hun tandvlees kapotbijten, maar dit is bij mij totaal niet het geval.
Komt daar nog eens bij dat ik mét operatie een traject voor de boeg zou hebben van 2 à 3 jaar in totaal. Dit vond ik wel heel erg lang. Nu zal het traject ongeveer een jaar duren.
Plus, je hoort wel vaak verhalen van mensen die wel het één en ander hebben overgehouden van de operatie, zoals een gedeeltelijke ongevoeligheid in de kin, of mensen die hun mond niet meer volledig kunnen openrekken.

Natuurlijk blijft het wel een beetje jammer, van die overbeet. Zeker nu ik me er van bewust ben. Ik ben nogal perfectionistisch Maar de orthodontist heeft eigenlijk zelf nooit echt aangedrongen op de operatie, dus dat stelde me ook wel gerust, in die zin dat ik wss wel de juiste keuze heb gemaakt
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Pien  schreef op: 03-11-2017 22:21:00
Dank je voor je verhaal Innie.

Hoe is het met de pijn na plaatsing?
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Innie  schreef op: 03-11-2017 22:48:01
Bij mij persoonlijk was er geen enkele pijn na het plaatsen. Dit terwijl ik een collega heb die na plaatsing het gevoel had dat al z'n tanden los stonden 🤣

Er zijn wel enkele andere dingen die me wat tegenvallen, maar jah... Niemand beweert dat het leuk is he 😊
Zo heb ik regelmatig wel last van een geschaafde mond, aan de binnenkant dan he. Er is zo één slotje aan een hoektand die me soms enkele dagen last bezorgt, zeker als ik een dag veel moet praten, en m'n lip constant tegen dat ding schuurt.

Verder had ik er geen rekening mee gehouden dat de stand van je lippen wel wat anders is... Dat is soms ook niet zo leuk om te merken, ik heb de indruk dat iedereen aan de stand van mijn lippen ziet dat ik een beugel heb.

Vraag gerust maar raak hoor, het is sowieso wel een grote beslissing!
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Pien  schreef op: 04-11-2017 11:06:20
Ja dat is het ook zeker niet alleen op lichamelijk vlak qua pijn, schoonmaken, aanzicht etc, als psychisch en financieel.

Ik heb weinig keus op zich want het is of alles negeren qua stand en schoonmaken en dan heb ik binnen nu en 10 jaar een gebit of een beugel met eventuele operatie.

Gelukkig ken ik de orthodontist al via mijn kinderen die beide beugelen bij hem. Hun prachtige resultaat nu al heeft mij ook de doorslag gegeven.

Betaal jij dit allemaal zelf of heb je een verzekering afgesloten. Wij zijn bij zilveren kruis nu. Kinderen hebben beide 2000 euro. Voor volwassenen geen vergoeding. 
 
Quote
RE: Beugel volwassene
Innie  schreef op: 04-11-2017 21:09:21
Ik ben niet verzekerd... Kost dus inderdaad wel een flinke duit, zal wss rond de 3000€ landen...

ik had me kunnen verzekeren, voor ongeveer 40% van het bedrag... Maar de wachttijd bedroeg een jaar, en zoveel geduld had ik absoluut niet
(woon trouwens in België, is bijna niet te vergelijken)
 
Quote
Navigatie


Reageren op Beugel volwassene
Naam
Bericht