Menu
 

Topic:

Ervaring iemand?

Mamajenti  schreef op: 21-02-2017 23:05:19
goh, vanavond ben ik overdonderd bij het rapportgesprek van mijn jongste. Ik vraag me af of er iemand tips heeft.

tijdens bijna zijn hele kleuterperiode heb ik geroepen dat hij onderpresteerde op school. Zijn kleuterjuf kon hier niks mee en zag het niet.

en nu heeft hij in groep 3 een juf die het wel een beetje zag, maar nog niet alles. Nu had ik een paar weken terug een gesprek op mijn verzoek. Het kind begon te klagen over de eenvoud en dat hij niet door mocht werken, maar oneindig moest wachten. Dus ging hij zijn schrijfwerk extra corrigeren etcetera. Juf heeft na dat gesprek hem extra uitdaging gegeven, maar daar vliegt hij dus ook doorheen.

nu willen ze dus een screening starten voor hoogbegaafdheid. Alleen als daar iets uitkomt, kunnen ze hem nog meer bieden. Ik ben er eigenlijk niet blij mee en ben geen voorstander van stickers plakken. Mijn kind is zoals hij is en zelfs als er niks uitkomt, zullen ze iets moeten. Hij loopt anderhalf tot 2 jaar voor en is een sterke autodidact. 

Wie is hiermee bekend en kan mij vertellen wat ik kan verwachten? We beginnen bij het invullen van een vragenlijst en ik ga een gesprek met de ib-er aanvragen.
 
Quote
Navigatie
RE: Ervaring iemand?
Toedeledoki  schreef op: 21-02-2017 23:14:54
Niet perse ervaring, maar ik vind het wel heel erg vreemd dat ze alleen wat extra's kunnen aanbieden als hij hoogbegaafd zou zijn (na onderzoek). 

Heb hier ook regelmatig aangegeven dat jongste het allemaal te makkelijk vond en niet lekker in haar vel zat. De juffen keken me verbaasd aan ... ze merkten er helemaal niks van. Uiteindelijk eind vorig jaar (na wederom alle cito's een I) mocht ze dan bij gods gratie een rekentoets doen om haar door te testen. Die maakte ze foutloos ... ze kreeg voor rekenen wat extra uitdaging. Begin dit jaar zat ze nog steeds niet lekker in haar vel, maar gelukkig dit jaar een juf die het meteen door had.... levelwerk werd uitgebreid en na de kerst mocht ze nog een stapje verder naar levelstudio.

Ze zit zoveel beter in haar vel nu en vindt de extra uitdaging geweldig leuk.

Maar er is geen IQ test aan te pas gekomen hoor.... (gelukkig). Juf heeft het besproken met de IB-er en de hoogbegaafdheidsspecialist (ik wist eerlijk gezegd eerder niet dat die er was) op school.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Tiesmv3jongens  schreef op: 22-02-2017 06:53:06
Hier loopt de jongste ook vooruit en die hebben ze hier gewoon extra uitdaging gegeven en hij zit nu ook in de minerva klas. Maar dit alles zonder een iq test school keek naar wat hij nodig had. Hij is onlangs wel getest maar dat was van ons als ouders uit omdat ik vermoede dat hij ass heeft.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Jen9  schreef op: 22-02-2017 06:58:26
Ik heb het hier niet gedaan.. Heb er even over negaedacht, meer heb besloten dat ik niet wil dat mijn kind een stempel krijgt/ Hij zit prima in zijn vel.

Hier krijgt hij plusklas en doet de juf extra dingen voor hem, in overleg met hem zelf.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Stefke  schreef op: 22-02-2017 07:19:49
Is het de DHH die ze in gaan vullen?
Dat is geen IQ-test he?! Die kun je als afsluiter wel afnemen als je denkt dat dat nodig is, maar zit zeker niet in de screening.
Deze is om de signalen opeen rijtje te zetten, zodat je niks mist, en dan met een gedegen aanpak te komen.

Wat is dat toch met ouders.... ongelofelijk hoeveel kinderen er in een klas zitten zonder diagnose maar die behandeld moeten worden alsóf ze HB/autistisch/dyslectisch/hoogsensitief/ADHDer zijn. Het is niet voor niks dat kinderen een diagnose krijgen. Juist dáármee wordt bekeken wat de juiste aanpak is. Iemand die slecht spelt is niet meteen een dyslect. En niet ieder kind dat hoogintelligent is is dat op alle vlakken en heeft dezelfde aanpak nodig. Wil je dat je kind de juiste aanpak krijgt of wil je dat ze maar een beetje aanmodderen?
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Stefke  schreef op: 22-02-2017 07:20:39
Oh, hoe die smiley daar komt weet ik niet. Foutje.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Jen9  schreef op: 22-02-2017 07:24:43
Nou, nou....   Ik wil idd niet dat mijn kind een stempel krijgt, mijn kind is gelukkig, heeft het prima naar zijn zin. Juf stond er ook achter dat ik het niet zou doen via de officiele weg, kost nog eens klauwen vol geld ook, je schept verwachtingen naar zo'n kind en er komt dossieropbouw.

Je zegt hoogsensitief, maar daar bestaat niet eens een officieel onderzoek voor,

Als een kind er last van heeft, uiteraard, dan moet je er wat aan doen.

Zo weet ik zeker dat mijn jongste adhd heeft, maar hij heeft er zelf geen last van (misschien een beetje, maar hij heeft er meer voordeel van...), kinderen in zijn klas en de leraren ook niet (hoewel ze het verder met mij eens zijn) Het maakt hem tot wie hij is en daardoor veel muzikaler als dat ik dit zou onderdrukken. Dat is dat kind zijn leven!
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Mamajenti  schreef op: 22-02-2017 08:11:49
Stefke, het kan aan mij liggen, maar ik vind je best aanvallend overkomen.

ik ben zelf hulpverlener en weet hoeveel last kinderen van een stempel kunnen hebben, vooral in het latere leven. Mijn oudste heeft een lichte vorm van ass. Laat ik niet testen, want hij leert er prima mee omgaan en school en ik hebben er geen moeite mee. Dus er is geen probleem. En het liefst had ik de jongste ook gewoon behandeld om wie hij is en niet perse zoeken naar wat het dan is. Maar hij loopt vast merk ik. Vliegt door het extra werk heen en omdat hij een autodidact is, leert hij zichzelf alles verder aan. Hij heeft nog meer uitdaging nodig.

en nu ga ik ze naar school brengen
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Kyla  schreef op: 22-02-2017 08:32:41

Weet je al waar de screening uit bestaat? Ik zou het even nagaan. Ik snap wel dat ze eerst het soort hulp willen bepalen.Bij mijn jongste moet je ook eerst door een screening om voor de plusklas in aanmerking te komen. Ik moet wel zeggen dat er nog veel meer mogelijk is en ze echt per kind kijken. Zo volgt mijn jongste de rekenlessen een groep hoger en krijgt hij heel veel levelwerk. Vorig jaar was er ook nog de luxe dat hij samen met een klasgenoot met een stagaire een paar uur per week kon werken. Zo heeft hij een spreekbeurt voorbereid, een reis om de wereld gedaan (heel veel verdieping over andere landen, denk aan bijvoorbeeld ook griekse mythologie) en zelfs een begin gemaakt met Duits leren. Daarvoor hoefde hij niet gescreend. Als ik het zo lees, zou jouw kind met gemak door een screening komen en had die eigenlijk al veel eerder afgenomen moeten worden.


 


Ik denk precies tegenovergesteld aan Stefke..ik vind het belachelijk dat er eerst een diagnose moet zijn voordat je voor hulp/begeleiding in aanmerking komt. Ten eerste heb je altijd “rand” gevallen. Kinderen die net geen diagnose krijgen, maar wel extra steun kunnen gebruiken. Ten tweede verlies je kostbare tijd met een diagnose. Ten derde zegt een diagnose nog veel te weinig over de behoeftes van een kind. Mijn oudste heeft op de basisschool een IQ test gedaan en is daar maar heel weinig mee opgeschoten op die school. Mijn jongste heb ik van school laten wisselen, daar zagen ze alleen zijn rekenfouten, ook dat hij een andere manier van denken heeft, maar ondanks mijn aandringen deden ze daar niks mee. Op de andere school nooit een iq test af hoeven nemen. Daar “doen” ze gewoon of hij hoogbegaafd is..

 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Mamajenti  schreef op: 22-02-2017 08:55:38
We beginnen met een vragenlijst en van daaruit wordt er verder gekeken. De enige reden dat ik toe heb gezegd, is omdat ze hem dan pas meer uit kunnen gaan dagen. Ik vind het ook onzin, maar als het zo moet, dan werk ik wel mee.

de reden waarom het eerder niet gedaan is, is omdat hij nivelleert. Hij kwam bij de kleuters binnen met een functioneren op begin groep 3, maar omdat zijn juf hem niet uitdaagde en mij niet serieus nam, zat hij eind groep 1 keurig op eind groep 1 niveau volgens haar. Ik zag dat nu ook gebeuren. Thuis in de vakantie perfect lezen en een paar dagen weer naar school en hij begon onnodige fouten te maken. Daarnaast gaf hij dus zelf aan zich te vervelen. Die twee samen heeft me naar de juf doen stappen en nu gaat het dan ineens heel hard. 
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Banana  schreef op: 22-02-2017 08:59:17
wij zijn ook op zon punt gekomen vorig jaar 
maaaar niet van school uit 
op school gaan ze uit van een kind en als die voorloopt komt er iets extras is dat af komt er meer enz daar is geen diagnose voor  nodig 

maar wij lopen wel tegen veel problemen aan met zoon 
hij heeft er zelf last van en op school dus in zekere mate ook 
we hebben inmiddels wel een soort van weg gevonden om het voor iedereen zo makkelijk mogenlijk te maken 
maar ja volgend jaar andere juf dus ja inhoever gaan ze er dan weer in mee 
ik wilde nooit stempelen heb er zelf genoeg en ondervind daar nog steeds last van soms 
maar we staan nu op kruispunt en zullen wel moeten helaas 
hier is er van school uit geen screening
wij hebben hier een wijkteam 
er zijn thuis gesprekken en observaties geweest en die hefet een verwijzing naar een diagnostische team gedaan 
nu wachten we op telefoon om te kijken wat hun gaan doen er is pas een intake geweest
in ons geval zou het om een algeheel onderzoek gaan en een iq test dus niet echt screenen maar echte test 
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Mamajenti  schreef op: 22-02-2017 09:12:46
Maar dan is het niet meer als logisch banana. Als ik er thuis moeite mee zou hebben, zou het ook anders zijn denk ik. Thuis heb ik echter nergens moeite mee. Hij heeft het niet van een vreemde en ik heb het ook geleerd. Vroeger was ik echt precies zo. Dat scheelt denk ik wel. Het enige dat thuis een uitdaging is, is zijn extreme emoties, maar ook daar groeit hij in. Waar ik hem eerder niet kon benaderen als hij boos was, kan dat nu wel en laat hij zich remmen door mij. 

we zien het allemaal wel. Ik werk mee tot bepaalde hoogte heb ik besloten. Ik wil hem geen diagnose op laten plakken. Ik lees hier dat er genoeg scholen zijn die zonder diagnose ook gewoon plusklas bieden etcetera. 
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Son  schreef op: 22-02-2017 10:00:52
Het is idd vreemd dat ze nu al een test willen.
Er is verder toch niks aan de hand ? Ze kunnen hem toch gewoon bieden op maat.
Tegenwoordig zijn scholen verplicht om dat te doen.

Mijn zoon krijgt ook gewoon zijn eigen leerlijn.
Hij krijgt na de vakantie zelfs een snappet, waar toch budget voor nodig is en zo ook met rekentijger.

Toen mn zoon kleuter was belandde hij in t zorgteam omdat er "iets" was. Hij was erg gesloten en handelingsverlegen. Er zou een specialist komen. Gewoon omdat ze in zagen dat het nodig was. (Uiteindelijk na een observatie viel alles in duigen...maar kwam het uiteindelijke ook weer goed...) 
Toen hebben ze er wel specifiek bijgezegd dat testen in de toekomst wellicht nodig is, mochten er problemen ontstaan.
Gelukkig is de specialist niet veel nodig dit schooljaar....hij is zo veel beter in zn vel gaan zitten sinds hij in groep 3 zit en wat meer uitgedaagd wordt. 
Het blijft af en toe zoeken, maar hij doet het hartstikke goed, juffen zien geen problemen en weten zn valkuilen.


 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Mamajenti  schreef op: 22-02-2017 10:33:32
Er is op zich niks aan de hand, maar school ziet nu na 2 weken uitdagen dat hij daar doorheen vliegt. En ze gaven aan dat ze hem de plusklas alleen kunnen bieden als we deze route inzetten.

maar ik heb voor mezelf nu heel duidelijk wat ik wel en niet wil. Hij is toch zoals hij is en daar veranderd een test of een sticker niks aan.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Tiesmv3jongens  schreef op: 22-02-2017 13:58:14
Luister naar je eigen gevoel in wat wel en wat niet. Ik ben er weer achtergekomen dat dat bij moeders echt 99,99% klopt.
 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Ma Dalton  schreef op: 27-02-2017 13:26:43

Quote mamajenti:
Er is op zich niks aan de hand, maar school ziet nu na 2 weken uitdagen dat hij daar doorheen vliegt. En ze gaven aan dat ze hem de plusklas alleen kunnen bieden als we deze route inzetten.

maar ik heb voor mezelf nu heel duidelijk wat ik wel en niet wil. Hij is toch zoals hij is en daar veranderd een test of een sticker niks aan.





Als je terug zou zoeken op mijn toenmalige naam op babybrabbel en waarschijnlijk ook nog op mama-life.. dan zou je steeds terugvinden dat ik altijd heb gezegd dat ik pas zou willen testen als je kind er echt heel erg mee gaat zitten/ gaat vastlopen
Ik ben daar nu met mijn zoon in groep 7 helemaal van teruggekomen.

Ik had OF eerder moeten doorzetten op plus werk. Of eerder een IQ test moeten doen en daarna moeten doorzetten op passend onderwijs.
Inmiddels heb ik een WISC  laten doen en is heeft mijn oudste een totaal IQ van 128, net niet HB.  Hij scoorde de laatste 2 jaar in de laagste categorien van de Cito's . En deed nauwelijks meer mee met spelling en rekenen.
Mijn fout, want ik heb hem gewoon ongeinteresseerd zien worden..
we hebben hem per januari overgezet op een andere school.. en ik zie gewoon weer een ander kind. Hij wordt uitgedaagd. Hij heeft weer plannen. In december sprak hij nog over VMBO uitstromen, afgelopen vrijdag vroeg hij me wat hij nodig heeft om celbiologie of genetica te studeren.

Mijn 2e stond ook al klaar voor een IQ test, maar deze nieuwe school heeft hem nu meteen in een andere stroom gezet.. en ik heb dat dan voor hem nu niet nodig. Dan laat ik het.( voor nu)

Dit gaat niet om wie of wat jouw kind is, maar het gaat erom dat jouw kind toegang krijgt tot wat voor hem passend onderwijs is. Als jij denkt dat jouw kind beter af is in die plusklas en jouw kind heeft voor die plusklas testresultaten nodig, dan zou ik daar maar gewoon voor die toets gaan.
Ik ken niemand die er een negatief stempel aan koppelt dat je gemiddeld of bovengemiddeld in IQ zou scoren. Afgezien daarvan zijn de resultaten maar 2 jaar geldig, dus wat let je nou werkelijk?

 
Quote
RE: Ervaring iemand?
Mamajenti  schreef op: 28-02-2017 19:57:33
Er let mij niks. Ik ga mee tot zo ver het nodig is om mijn kind te geven wat hij nodig heeft. Alleen ik vind dat er te makkelijk over stempels gedacht wordt en te weinig naar de latere impact.

binnen diverse aspecten van hulpverlening is het hebben van een stempel beperkend, geloof me. Ik heb trajecten zien mislukken omdat er te veel gedacht wordt aan de stempel en te weinig naar de mens gekeken wordt. Ik heb jongeren zien vastlopen in het opbouwen van hun leven, omdat er een sterretje bij hun naam staat bij diverse instanties. Dus waar het niet nodig is, liever niet. Maar kan hij niet krijgen wat nodig is, dan moet het maar.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ervaring iemand?
Naam
Bericht