Menu
 

Topic:

herkenning?

Even Uitgelogd  schreef op: 16-02-2017 20:03:13
Even uitgelogd om een klein beetje anoniem te blijven.

Korte situatieschets:
Dochter van 6 is aan het vastlopen. Niet qua leren maar van alle sores binnen ons gezin. Dit uit zich in ontzettend negatief gedrag, boosheid, schelden etc.

Daarbij is ze ontzettend moe, moe en nog eens moe. Slaapt 12 uur en komt gewoon moe uit bed.

In de kerstvakantie tegen een opname aangezeten ivm heel erge obstipatie. Omdat opname op dat moment (eigenlijk) niet mogelijk was vanweze de thuissituatie hebben we het 'laxeren' thuis mogen doen. Gelukkig gaat dat nu weer de goede kant op.

Inmiddels gesprek gehad met praktijkondersteuner GGZ en zijn we (in eerste instantie) doorverwezen naar orthopedagoog omdat volgens PO GGZ alleen aanpak gedrag waarschijnlijk onvoldoende is.

Dochter is behoorlijk intelligent maar sociaal emotioneel gedrag (normaliter) past bij haar leeftijd.

De hulpvraag naar de orthopedagoog is het verzoek om onderzoeknaar EQ i.c.m. IQ. En de vraag wordt gesteld of er mogelijk sprake is van 'traumatische ervaringen' die het gedrag veroorzaken. De intake-afspraak staat gepland in de 3e week van maart. Ben als control freak natuurlijk weer op zoek naar ervaringen/antwoorden. Wie weet kan iemand van jullie mij helpen?

Vooral dat laatste....heeft iemand ervaring hoe ze dat onderzoeken? Gebruiken ze daar bepaalde methodes voor?
En, is orthopedagoog de aangewezen persoon voor behandeltraject of iemand die inventariseert en je dan weer verder doorstuurt?
Wat is jullie ervaring met een orthopedagoog; wat kan ik verwachten etc?
 
Quote
Navigatie
RE: herkenning?
Fransje72  schreef op: 16-02-2017 22:25:46
Gelukkig, geen ervaring. Dochter loopt ook op soc-emo voor. Wel hebben we begeleiding gezocht bij iemand die gespecialiseerd is in hoogbegaafde kinderen en de valkuilen hierbij. Ook wij, als ouders, hebben een aantal sessies moeten volgen. Ook omdat ik chronisch ziek ben en we bang waren dat dat invloed op haar gedrag had.
obstipatie heeft ze heel even last van gehad, nadat ze zindelijk was. Gelukkig op de poep en plaspolie op kunnen lossen.
lijkt me frustrerend, voor haar maar ook voor jullie. Zo machteloos.
sterkte
 
Quote
RE: herkenning?
Myself  schreef op: 17-02-2017 08:17:52
Mijn zoon is op momenten erg uit balans geweest vanaf kleuter tot gr 5 ongeveer.
Zijn kennis was veel verder dan zijn soc-em kant.
In eerste instantie naar kinderpsycholoog geweest, maar haar methode sprak me totaal niet aan, paste niet bij ons kind en ons.
Via school in contact gekomen met iemand die kinesiologie toepast.
Ik kende het niet, maar kan nu niet anders zeggen dat zij alles eruit haalde wat nodig was.
Zoon hoefde niets te antwoorden, lichaam gaf dit vanzelf aan.
Heel maf en wazig om te horen, maar heb het elke keer zelf meegemaakt omdat ik er altijd bij was en onze zoon is er heel sterk uitgekomen.
Als je hem nu als bijna 15-jarige ziet en ik zou je vertellen over zijn verleden....dan geloof je me niet.
Het hooggevoelige is aan hem nog te merken vind ik door zijn sociale kant, heeft veel voor anderen over, behulpzaam, maar het vastlopen wat hij eerst daardoor had is gelukkig niet meer aanwezig.

Onze dochter liep zowel qua kennis als soc-em voor.
Zij is daarom een klas doorgeschoven waardoor ze nu als 11 jarige al helemaal op haar plek zit op het vwo.
Je zou niet zeggen dat ze pas eind vh schooljaar 12 moet worden.
Ook een voorloper dus, maar dat pakte weer heel anders uit dan bij onze zoon.
 
Quote
RE: herkenning?
Myself  schreef op: 17-02-2017 08:18:39
Met een orthopeet dus geen ervaring, maar mocht je dingen willen weten over kinesiologie, wat mijn ervaring verder is mag je me pb-en.
 
Quote
RE: herkenning?
Kees  schreef op: 17-02-2017 09:10:03
het kan.het kan dat een orthopedagoog met tips je op weg kan helpen. het kan ook niet helpen. er kan ook geen klik zijn of een orthopedagoog is te mild voor deze problematiek.

heb je niks aan maar zo is het wel.
de praktijk zal dit moeten uitwijzen.
ikzelf ben net uit de warboel van hulpverlening gekomen...er is veel maar veel te licht.
of geen doorkomen aan.

sommige mensen houden van een kindercoach...ook dat is licht.

ikzelf heb nooit mijn kind meegenomen naar een intake. ben eerst zelf overal gaan kijken en praten en aanhoren en had zelf dan de inschatting of we er iets mee konden.
elke.x kind mee leek mij niet verstandig.

het fijnste hier was rouwtherapie.een soort speltherapeut die aardige stappen heeft bereikt bij kind dmv spelen en knutselen. hoe ze het deed is niet uit te leggen maar effect had het.

veel succes en blijf scherp..
 
Quote
RE: herkenning?
Even Uitgelogd  schreef op: 17-02-2017 12:34:47
Dankjulliewel voor je reacties.

Kinesiologie?! Nog nooit van gehoord. Ik heb je een PB gestuurd Myself.

Kees; dochter gaat zeker niet mee naar de intakes. Inderdaad eerst zien of dit het goede pad is of niet. Ze weet zelfs nog niet eens welke stappen wij inmiddels gezet hebben voor haar. Tegen die tijd dat het zover is voor haar is dat vroeg genoeg.

Speltherapie is inderdaad een fantastisch middel. Heb in mijn heel nabije omgeving gezien wat voor een resultaat die kan hebben. Ongelooflijk dat met (voor ons begrip) relatief eenvoudige middelen zo'n resultaat bereikt kan worden.
 
Quote
RE: herkenning?
Lot  schreef op: 18-02-2017 17:13:15
Ik ben orthopedagoog en met deze problematiek hebben we vaker te maken. Onderzoek naar EQ bestaat niet, wel wordt vaak begonnen met een IQ onderzoek en onderzoek naar de sociaal emotionele ontwikkeling. Er kan idd ook gekeken worden of er sprake is van trauma's. Veel van de onderzoeken (behalve IQ) worden met vragenlijsten gedaan die door ouders en school worden ingevuld. Daarnaast vindt vaak een observatie plaats met spel of op school. En er worden gesprekken gevoerd met het kind, het kind kan gevraagd worden tekeningen te maken. Zo wordt er een compleet beeld gemaakt en van daaruit volgen behandeldoelen. Als de behandeling onvoldoende effect heeft kan doorverwezen worden naar de ggz. Daar werken overigens ook orthopedagogen maar hebben ze een multidisciplinair team.
er is overigens een groot verschil tussen orthopedagogen. Ik zou even kijken welke behandelmogelijkheden degene heeft naar wie jij toe gaat.
sterkte er mee!
 
Quote
Navigatie


Reageren op herkenning?
Naam
Bericht