Menu
 

Topic:

Pubers/ sociale omgang

Rosey  schreef op: 09-01-2017 21:45:52
ik merk dat ik moeite heb dat mijn kids groot worden. Heb enorm genoten van de kindertij d. Het onbevangene. Mijn kids waren leuke kids, sociaal, altijd vriendjes over de vloer. Vanaf groep 5/6 veranderende dit. Mijn zoon kreeg geklier in groep 8. Werd ineens buitengesloten door zijn vriendengroep. En meerderen uit de klas werden gepest. Op de middelbare lijkt het ook een strijd om wie populair is en wie niet. Ik zie dat mijn zoon zich steeds meer terugtrekt. Zo jammer. Hij is nog niet zo bezig met uiterlijk en meiden en hij hoort er niet meer zo bij. Bij mijn dochter begint het ook te zeuren. Geroddel tussen vriendinnen. Haar beste vriendin begint over dochter te roddelen en haar buiten te sluiten. Geklier in de klas tussen kids/ pestgedrag etc.ik baal er enorm van. Herken dit niet vanuit mijn eigen jeugd/puberteit. Herkennen jullie dit ook? Hoe gaan jullie er mee om? Ik merk dat ik het me toch steeds aantrek. Doe gewoon normaal en gezellig tegen iedereen denk ik dan.. wereld is al rot genoeg toch? 
 
Quote
Navigatie
RE: Pubers/ sociale omgang
Jen9  schreef op: 09-01-2017 23:05:38
Ik herken t van vroeger , bij mij in de klas was t heel erg...en zie het ook bij mijn zoon in de klas... ook in t VO les gegeven en in elke klas zitten er wel een paar. Bij mijn man liepen ze vroeger met messen gewapend op school.. Ik vind t persoonlijk niet erger dan dat het vroeger was..... Het hoort er helaas ook bij, macht van de sterkste, het is zo menselijk....., uitvinden waar je staat in deze wereld...  Meiden vond ik persoonlijk erger.. die kunnen dingen terug halen van jaren terug....

Mijn zoon trekt zich er niks van aan....  Die heeft zelfs de klas eens zo ver gekregen dat ze met zijn allen, op de pesters na, uit de groepsapp zijn gestapt en is zelf een nieuwe begonnen....
Ik zeg ook tegen hem, laat maar lullen, totaal negeren, behalve als iemand er uitgepikt wordt , dan trek je of je mond open of ga je naar de mentor..... En dat doet hij ook.. vooral zijn mond open trekken.. Hij is de kleinste van de klas, maar voor de duvel niet bang...   Ze hebben m wel geprobeerd te pesten, maar t lukt ze niet, hij lacht mee, kijkt ze stoicijns aan, of haalt een rare streek uit, waardoor de lachres op zijn hand zijn..

geen idee van wie hij t heeft en hoe hij t voor elkaar krijgt.... maar ik ben er erg blij om!
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Toedeledoki  schreef op: 09-01-2017 23:13:42
Oudste had vorig jaar zo'n klas met enorm vervelende meiden. Heb hem ook gezegd ze te negeren toen. In die klassenapp ook ....bemoei je er maar niet mee. In de tweede zijn de klassen weer gemixt en nu heeft hij gelukkig een hele leuke klas.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Mie  schreef op: 10-01-2017 00:20:59
Jammer he, dat het onbevangene erafgaat op een gegeven momnet.

Dochter zit in de 2e. Er zitten een paar onwijs irritante jongens in haar klas die altijd iedereen lopen te sarren. Bij haar zeiken ze over haar etui, haar tas, haar vriendinnen, haar kleding etcetcetc...
Dochters haar is sinds 2 weken paars en nu lopen ze haar steeds te zieken daarover, althans ze proberen het........dochter kijkt ze aan, zegt dat ze achterlijk zijn en loopt lachend weg.

Ik vind die jongens vervelender dan zij, misschien is dat bij jou ok zo?

Haar broer, ook in de 2e is eigenlijk net zo, lekker lässig en trekt zich niet zoveel aan van wat anderen van hem vinden.
Door die houding en instelling kan hij eigenlijk met iedereen uit zijn klas overweg.

Ik heb wel eens hetidee dat het geziek en gezeik onder jongeren er een beetje bij hoort om te leren je staande te kunnen houden in de grote boze mensenwereld.
Je kunt het vergelijken met vechtende jonge dieren die zoeken zo de rangorde uit én leren hoe je met elkaat omgaat.

Let wel: ik heb het niet over ernstig pesten he, da's een héél ander verhaal.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Chloe  schreef op: 10-01-2017 06:24:11
Herken het gelukkig totaal niet bij mijn dochter in de klas en ook niet van mijzelf van vroeger niet. Lijkt me best lastig, kan ik me goed indenken.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Lisje  schreef op: 10-01-2017 09:10:56
De puberteit is voor eigenlijk elk kind lastig, ze voelen zich allemaal onzeker, willen er allemaal bijhoren en bij iedereen uit zich dat weer anders. Mijn dochter trekt zich alles aan en heeft ook veel last van dit soort dingen. Zoon daarentegen gebeuren dezelfde dingen, maar hem boeit het niet, laat het allemaal langs zich heen gaan en pikt het positieve eruit.  
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Jessiemv3  schreef op: 10-01-2017 11:14:43
Ik zeg altijd tegen mijn twee pubers dat je andere kinderen niet kunt veranderen, alleen kun je zelf bepalen/veranderen hoe je er mee om gaat. 
Zeker op het VO blijft het een lastig iets, een klas vol puberhormonen is nu eenmaal een hele uitdaging.  Gelukkig gaat de school van mijn jongens er goed mee om en wordt pestgedrag direct afgestraft.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Dano  schreef op: 10-01-2017 12:51:11
Gedeeltelijk herkenbaar.

zoon is 13 en zit in 1 VMBO.
hij is hoog sensitief en denk al snel ze moeten mij niet.

ging op de basisschool met een paar jongens om. Allemaal naar een andere school.

hij alleen in deze klas gekomen.
hij zegt ja zijn wel aardig. Sommige zijn stom. Stomme meiden ook 😂

Maar goed buiten school gaat hij dus met niemand om. Hij doet thuis zijn ding, is happy met alles , maar zoals nu in de afgelopen kerstvakantie , geen vriendje te zien.
hij is gewoon niet goed in diepere vriendschappen ofzo.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Fransje72  schreef op: 10-01-2017 17:18:19
Bij de oudste, toen ie nog op de basisschool zat, was het geklier echt erg. Niet alleen onder elkaar, masr een groepje dat ook de lerares weggepest kreeg. Nu op 2 havo tto, en nergens last van. Leuke klas, gaan gezellig met elkaar om. Tuurlijk is er wel eens iets, maar dat word altijd wel uitgepraat. Dochter zit in groep 6 en het getreiter van de dames onderling, niet normaal zeg. Elke dag is er wel een ander die loopt te klieren, steuken, etteren. Niet normaal. En niet openbaar, nee, als de meester het niet ziet. En als ze er op aan gesproken worden, keihard ontkennen, Ik kan me dat niet herinneren van vroeger. Hoop dat het op het vo anders is voor dochterlief.
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Mama Van Drie  schreef op: 10-01-2017 20:13:20
Ik sprak laatst een leerkracht die al jaren lesgeeft op het vwo en havo....zij moest een tijdje terug een mavo klas opvangen maar jee wat een vervelende klas vond ze dat.
Duidelijk verschil in wat een mavo leerling is en een vwo leerling, een vwo leerling is meer individueel bezig, voor zichzelf....als er iemand de klas uit gestuurd wordt bv dan denkt hij oke....niet mijn probleem....dat is met een mavo leerling dus heel anders, daar bemoeit geljk de hele klas zich met het voorval.

Zo vertelde ze dat ze dat ze er iemand uit wilde sturen maar die zei gewoon doodleuk...nee....ik ga er niet uit.....en bleef zitten.....nu is deze leerkracht echt niet mee te sollen dus ze vertelde dat ze op hele zachte toon ging praten....waardoor de klas muisstil werd want iedereen wilde horen wat er gezegd werd natuurlijk ( geen groter vermaak dan leedvermaak) ze zei dus...oké.....als jij er niet uit wilt dan is dat prima...dan blijf je zitten...maar dan gaat er wel een bericht hierover naar alles waar maar een bericht heen kan gaan, leerplichtambtenaar was al in beeld dus die zou ook gebriefd worden....zo noemde ze nog een aantal dingen op....die gast zei nou ja...ik ga er wel uit dan....nah...nee hé....niet meer....te laat.....hij moest blijven zitten.....haha....ik denk dat hij een tweede keer niet tegenspreekt maar gewoon gaat.

Wat mij enorm verbaasd was dat ze dat durven.....ik ben er vroeger regelmatig uitgestuurd maar het kwam niet in mijn hersens op om nee te zeggen.....ik vind het totaal respectloos en een groot gebrek aan opvoeding.
ook al ben je het er niet mee eens of is het (mogelijk) onterecht dan nog ga je eruit....dan bespreek je dat later...maar je gaat er niet tegenin op zo'n brutale manier.
Ik zou dus geen goede leerkracht zijn want ik had hem wel een handje geholpen denk ik.....toen ik dat zo zei vertelde ze dat je dat dus absoluut niet mag doen want ouders staan direct op de stoep, ook dat was vroeger wel anders.

Mijn jongste zit nu in de brugklas en ik heb nog geen signalen van dit soort gedrag binnen de klas, zij heeft twee meiden waar ze mee optrekt en de rest boeit haar niet zo.
Het is een kleine klas maar wel een drukke volgens de mentor.

Toen ze nog in groep 8 zat was het ook altijd dat geruzie en getreiter tussen de twee meidenklieken die er binnen de klas waren, mijn dochter en nog twee meisjes speelden aan het begin van groep 8 nog met van die monster high barbies, nou dat hebben ze vaak genoeg te horen gekregen.....die andere meiden groep blééf er maar over bezig.....wat maakt dat nou uit zei ik dan tegen mijn dochter..als jullie het nou wel leuk vinden...wat de rest van de wereld vindt moet je niet boeien hoor....zo probeer ik ze mee te geven dat ze er boven moet gaan staan, dat er altijd en overal mensen zijn die ongevraagd kritiek leveren op iets.


 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Chloe  schreef op: 10-01-2017 21:29:02
Ik vind het wel erg over 1 kam scheren, om zo hard te stellen dat een mavo leerling per definitie heel anders is dan een vwo leerling. WAs zelf een 'vwo leerling' en dochter door een waardeloos advies van de basisschool een ' mavo-leerling', die straks naar de havo doorstroomt, maar dit terzijde. En ik zie echt geen verschil met mijn klas van vroeger in dit opzicht hoor.  Etters zaten er tussen in mijn klas en etters zitten er tussen in haar klas. Maar verder zie ik in dit opzicht echt geen essentieel verschil. Wel qua werkhouding bij een deel van de klas, maar dat is iets heel anders 😉
 
Quote
RE: Pubers/ sociale omgang
Mv5  schreef op: 11-01-2017 09:15:07
Ik heb vijf meiden tussen de 13 en 19 jaar en herken dit wel een beetje hoor. Ze worden zo snel groot! Maar de ontwikkeling die ze doormaken vind ik ook weer mooi om te zien, hoe ze groeien als persoon en zelfstandig worden. Op zich is het heel normaal dat kinderen van die leeftijd onzeker zijn en hun positie binnen de groep willen veroveren, handhaven of versterken. Op zich is daar niks mis mee, de meeste mensen willen namelijk graag onderdeel uitmaken van een groep, dat is heel normaal, maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van het welzijn van anderen. Dat is ook wat ik mijn eigen kinderen probeer mee te geven. Doe lekker je ding, maar zorg er wel voor dat dat niet ten koste gaat van anderen. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn of te worden, maar je kunt wel tegen iedereen vriendelijk zijn en iedereen met respect behandelen, zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. En je laat anderen in hun waarde, ook als die andere keuzes maken dan jij doet. Bijvoorbeeld als iemand zijn haar paars verft, zoals de dochter van Mie. Dat hoef je niet mooi te vinden, je hoeft ook niet te doen alsof en je hoeft het ook zelf niet te doen, maar je gaat er niet lullig over doen of continue opmerkingen over maken, ook als het er totaal niet toe doet (dat is dus eigenlijk (bijna) altijd, want in mijn ogen is iemands haarkleur zelden tot nooit relevant). Wel leer ik ze om voor anderen op te komen of het te melden als ze merken dat er iemand gepest wordt of het pispaaltje is/wordt. Toekijken is meedoen, vind ik. Wie zwijgt stemt toe.
Maar blijkbaar krijgen niet alle kinderen dat mee of ze doen er niks mee. Voor sommigen is het heel stoer om iemand openbaar te vernederen of belachelijk te maken, anderen vinden zichzelf heel interessant als ze roddels kunnen verspreiden. Ik denk dat zowel jongens als meisjes dit gedrag vertonen, maar dat meiden dat vaker in het geniep doen en jongens het eerder 'en plein public' doen. En het gebeurt denk ik ook wel op alle niveaus, hoewel ik vermoed dat vmbo'ers dat wat directer doen dan vwo'ers. Het ligt uiteraard ook aan de klas. Soms heb je het geluk een hele leuke klas te hebben, soms heb je een minder leuke klas waar veel van die 'ik wil koste wat kost populair zijn kinderen' inzitten. Dan krijg je een soort strijd in de klas om de populairste positie en gaan ze elkaar ook opstoken. Dat is vooral vervelend als er één persoon wordt uitgepikt die dan constant wordt gepakt. Mijn tweede zit nu in 6vwo en toen zij in de derde zat was er een parallelklas waarin er twee groepen waren. De zelfbenoemde populaire kinderen noemden zichzelf 'de shizzles' (geen grap) en voelden zich beter/stoerder dan de rest van de klas (die zij 'de tuubs' noemden), vertoonden irritant gedrag, verstoorden regelmatig de lessen, deden geen reet aan school (zijn ook bijna allemaal naar de havo afgestroomd daardoor waar de meesten ook nog eens zijn blijven zitten), etc.
Mijn vierde is een onzeker meisje en doordat ze allerlei ingewikkelde beugels moet dragen, slist ze een beetje. In de eerste en tweede klas waren er wel jongens in haar klas die haar regelmatig nadeden, waardoor ze zich terugtrok en weinig zei in de klas. Ze had in de klas wel een paar meiden waar ze mee optrok, maar vooral vriendinnen in andere klassen (wat op zich niet erg is). Nu in de derde heeft ze wel een leukere klas en durft ze ook meer te zeggen/te vragen in de klas. Zij doet overigens ook vwo. Ze begint nu ook iets meer zelfvertrouwen te krijgen.
Mijn middelste doet 3vmbo-t. Is geen meisjemeisje (voetbalt, geen interesse in kleding en make-up, etc.), maar daar wordt niet moeilijk over gedaan. Komt wellicht ook door haar eigen houding. Ze doet lekker haar ding en vind het niet belangrijk wat een ander daarvan vindt en laat dat ook blijken. Er zijn daar volgens haar wel veel kinderen die het heel belangrijk vinden wat vrienden/vriendinnen vinden van zaken als kleding en jongens/meisjes en hobby's en ook naar elkaar kijken bij het kiezen van vakken. Dochter heeft twee meisjes in de klas waar ze mee optrekt en kan ook goed met de paar jongens overweg, maar verder heeft ze niet zoveel met haar klas. Hoeft van haar ook niet, het is geen meisje van diepe vriendschappen, ze heeft eigenlijk maar één echt diepe vriendschap (al sinds de kleuterschool, maar dat meisje zit nu in 4havo). De rest doet ze wel af en toe wat leuks mee en trekt ze op school mee op.
Uiteindelijk worden ze echt wel volwassen, merk dat ook bij dochter in 6vwo. Die zegt ook dat haar jaargenoten in de bovenbouw veel volwassener zijn geworden en dat docenten daar ook chiller van worden, omdat ze de kinderen op een ander niveau kunnen benaderen (meer gelijkwaardig, minder politieagentachtig). Mijn oudste zit in het tweede jaar hbo en merkt ook dat ze daar veel serieuzer met school bezig zijn. De jongste zit in 2gymnasium en die heeft een hele leuke klas. Mijn jongste is wel echt allemansvriend. Ze kan met iedereen overweg en heeft gelukkig behoorlijk veel zelfvertrouwen, is ook wel een verbindende factor in groepen en neemt ook wel de leiding als er iets gedaan of georganiseerd moet worden, maar dan op een natuurlijke, niet autoritaire manier en zorgt er dan voor dat iedereen erbij betrokken wordt en mee mag en kan doen. Heeft ook hordes vriendinnen en spreekt in de vakantie zowat elke dag wel wat af. Op de een of andere manier is dat ook altijd al zo geweest, weet ook niet echt waar dat precies aan ligt, maar ben er wel blij om.
Uiteindelijk komt het met de meeste kinderen dus echt wel goed. Denk ook niet dat irritant pubergedrag nu meer of minder voorkomt dan vroeger, maar wel op andere manieren. Tegenwoordig is er bijvoorbeeld veel contact via whatsapp, terwijl dat vroeger niet zo was. Dat maakt roddelen en buitensluiten wel makkelijker en minder zichtbaar. Wel wil ik je meegeven dat het belangrijk is om met je kind in gesprek te blijven over wat er speelt en ze ook te laten nadenken over wat ze daarvan vinden.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Pubers/ sociale omgang
Naam
Bericht