Menu
 

Topic:

begrijpend lezen en grammatica groep 7

Ffzo  schreef op: 28-05-2016 10:07:33
Mijn zoon van 11 heeft gisteren de entreetoetsuitslagen terug gekregen. Zijn grammatica en begrijpend lezen is heel laag, terwijl hij voor andere onderdelen goed scoort. Ik wil het lezen dus gaan oefenen, iemand een idee waar ik dat het beste kan doen?
 
Quote
Navigatie
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Ik  schreef op: 28-05-2016 10:09:18
Aan de leerkracht oefenteksten vragen (incl antwoorden) en zo oefenen zo hebben wij het ook gedaan
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jacquelien  schreef op: 28-05-2016 12:57:24
grammatica kun je oefenen via de site of app van 'juf melis'
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jacquelien  schreef op: 28-05-2016 12:57:49
maar Cito is een moment opname en zegt in feite niks over het niveau.........
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jen9  schreef op: 28-05-2016 15:49:00
Veel zelf laten lezen.. veel lezen is eigenlijk de beste manier om het begrijpend lezen op te vijzelen.. Op internet kun je ook veel oefenmateriaal vinden.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jolanda1974  schreef op: 28-05-2016 17:22:56
dan moet je kind wel van lezen houden, hier vinden ze lezen verschrikkelijk dus ga ik ze niet dwingen om te lezen, uiteraard lezen we wel voor elke avond en wisselen we het af, de ene avond leest mijn man voor de andere avond 1 van de meiden maar ze staan niet te springen om zelf een boek te pakken als ze vrij uurtje hebben. Die van mij gaan liever buiten spelen na schooltijd en ik geef ze geen ongelijk.
Zelf lees ik alles wat los en vast zit dus ik had het gerust leuk gevonden als ze dat deel een beetje geerfd hadden maar helaas.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Monica Mv 2  schreef op: 28-05-2016 17:43:05
Mijn 10 jarige heeft AVI uit en zal thuis dus echt nooooooit een boek pakken. Dus dat houden van maakt denk ik weinig uit.

@to, ik zou school om tips vragen, wellicht kan hij met iemand extra gaan tutor lezen
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Ffzo  schreef op: 28-05-2016 18:12:58
Bedankt voor de tips! Hij vindt lezen idd niet leuk. Cito is een momentopname maar lezen is alrijd wel een ding geweest. Ik zal school vragen om materiaal en las ook iets over leestrainer.nl die maar eens proberen. Jolanda ik heb het geluk dat hij het zelf wil oefenen omdat hij perse naar de havo wil. Zijn gem percentiel is 39 en voor lezen 19 dus behoorlijk laag.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jacquelien  schreef op: 28-05-2016 18:29:43
kilometers lezen is dat wat ik adviseer aan mijn leerlingen. mag van alles zijn behalve stripboeken. Dus ook tijdschriften van een hobby. 

Verder vraag ik me af hoe hij de methode toetsen doet van begrijpend lezen? is daar nog extra materiaal van te krijgen via school. 
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
K  schreef op: 28-05-2016 18:32:07
Het kan ook liggen aan de wijze waarop Cito toetst vragen worden gesteld. Dit verschilt vaak van de methodetoetsen die ze veel vaker krijgen voor begrijpend lezen en spelling. 

Mijn beide zoons scoren altijd goed op methodetoetsen maar (relatief) slecht op Cito begrijpend lezen. Met de docent van mijn oudste hebben we geanalyseerd waarin dit zat en op die manier gericht laten oefenen. Mijn oudste (nu gr8) dacht te moeilijk bij de beantwoording en maakte daardoor fouten. Hij is vanaf groep 6 gaan oefenen met teksten van minimaal twee leerjaren hoger (die ook echt moeilijk zijn) en bleek dan beter te scoren omdat hij niet afgeleid werd door de formulering van de vraag maar meteen aan de slag ging met de inhoud van de vraag. Voor de eindcito oefende hij inmiddels met teksten op havo-vwo leerjaar 3. Dit heeft echt tot een enorme  verbetering geleid. Op dit oefenen hebben we overigens geen hele grote nadruk gelegd, hij is een snelle werker en kreeg dit als hij als klaar is. Net als andere kinderen bijv extra rekenbladen krijgen. 

Met mijn jongste (nu gr6) zelfde verhaal: goed bij methode toetsen, slecht op Cito begrijpend lezen. Hij weigerde in eerste instantie echter om terug te lezen om vragen te beantwoorden. Bij hem dus iets ander probleem dat ook iets met attitude te maken heeft..... Docent en wij werken samen om oplossingen te zoeken. 

Voor de duidelijkheid: we zouden hier niet bovenop zitten als onze zoons gelijkmatig zouden scoren. Nu is echt overduidelijk dat vanaf gr5/6 er een grote kloof kwam tussen methodetoetsen en cito's. Met een beeld op basis van de Cito dat niet overeenkomt met het totaalbeeld. Vandaar dat we actie zijn gaan ondernemen, het initiatief lag bij mijn jongste zelfs bij de docent hiervoor. 
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Mv5  schreef op: 28-05-2016 18:40:53
Hier had mijn tweede dat ook met begrijpend lezen op de entreetoets. Gemiddeld percentiel 93 en begrijpend lezen 51, rest allemaal minimaal 75-80 en hoger. Nooit extra geoefend, na de zomer gaat ze naar 6vwo. Denk dat het een uitschieter was.
Wanneer hij op de cito structureel lager scoort op/door begrijpend lezen dan zou ik wel extra oefenen met de vraagstelling in de cito.
Als hij zelf wil oefenen is dat natuurlijk geen probleem.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Mirella  schreef op: 28-05-2016 19:27:19

  • Door de lage leesscore gaat zijn percentiel ook omlaag. Hij heeft al een preadvies  voor havo maar ik ben bang dat dat met deze score niet gaat lukken

  •  Wat okm zou betekenen dat hij niet maar de school van zijn keuze kan. Ik hoop dus dmv lezen dat zijn scpres voldoende zijn voor de havo.

 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jen9  schreef op: 28-05-2016 20:53:07
Jolanda1974..Tuurlijk. .die van mij spelen ook liever buiten..moet zelfs. .Maar voor t slapen gaan lezen ze..strips mag. Vistijdschrifen😂  als ze maar wat lezen. .Begrijpend lezen kan je niet oefenen zonder te lezen.....
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jolanda1974  schreef op: 29-05-2016 08:33:47
dat doen ze hier ook hoor Jen, maar het gaat niet van harte. En op school worden stripboeken juist wel gestimuleerd, als er maar gelezen wordt.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jen9  schreef op: 29-05-2016 09:08:02
Vind ik ook..als er maar een beetje gelezen wordt. Strips. .tijdschriften. . Allemaal prima.[
Begrijpend lezen is precies het belangrijkste van de cito.. maar t komt veel voor  bij begrijpend lezen...slechte cito..... En t kont ook meestal wel weer goed. .Vaak lezen ze te onzorgvuldig. ...
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Mama Van Drie  schreef op: 29-05-2016 09:34:45
Begrijpend lezen is best belangrijk, zeker in de keuze voor het vervolgonderwijs, het zegt vaak al iets over welke richting een kind op kan, dat is wat ik begrepen heb.

Mijn jongste las in groep 2 al, heeft tot groep 7 heel veel gelezen, ik ben fan van lezen, ze ging al mee naar de bieb toen ze nog in de kinderwagen zat,kind kon haast niet anders als boeken leuk vinden 😉

Nu leest ze minder, pc trekt meer.
Maar met begrijpend leze zat ze altijd het hoogste wat er zo'n beetjete halen valt met toetsen.

Jammer dat school hier niet eerder mee gekomen is.
 
Quote
RE: begrijpend lezen en grammatica groep 7
Jolanda1974  schreef op: 29-05-2016 11:07:40
Bij ons op school scoorde iedereen stukken slechter met de cito begrijpend lezen. Ook de beste van klas scoorde heel slecht. Onze school heeft daar melding van gemaakt bij de cito en inspectie. Onze dochter ging van een gemiddelde 2 naar een 4 score op de cito begrijpend lezen. Niet volgens verwachting dus en dat was zo met alle leerlingen.

 
Quote
Navigatie


Reageren op begrijpend lezen en grammatica groep 7
Naam
Bericht