Menu
 

Topic:

Sova Training, iets anders?

Ma Dalton  schreef op: 24-05-2016 09:32:48

Mijn 2e heeft moeite met sociaal contact. Hij is opvliegend. Ettert door over kleine dingen, bemoeit zich met dingen waar hij zich niet mee moet bemoeien en is dan in andere dingen gewoon weer te slim.
Ik vind dat hij de afgelopen jaren wel wat heeft bijgeleerd. hij is nu 8. Ik heb hem op de kleuter weleens op moeten halen omdat het niet ging.
Nu luisterd hij goed naar juf en hij doet geen anderen zeer.

Maar waar mijn andere kinderen gewoon lekker in de groep liggen, gaat het bij hem soms even goed maar meestal toch niet.  Hij wordt het laatst gekozen met sport, hij maakt speelafspraken en dan zeggen anderen 9 van de 10 keer af..  Hij wordt ook weleens gepest. Maar eerlijk, dat hij de boot sociaal mist ligt er denk ik aan dat hij het er vaak zelf naar maakt met zijn eigen gedrag. Hij heeft het namelijk niet alleen op school, maar ook bij sport enzo.

 Denk niet dat ik hem te negatief zie, ik zie ook een heel andere kant.  Het kind wat lief is voor zijn broertjes, altijd lief is voor de hond, mij altijd wil helpen. Heel leuk nieuwsgierig is en weken voorpret heeft omdat hij een kadootje heeft gemaakt voor moederdag. Met al zijn mikken en makken een hartje van goud.


Heeft dan SOVA  voor hem zin? of is dat echt meer voor kindjes die gepest worden. 

 
Quote
Navigatie
RE: Sova Training, iets anders?
Zijlijn  schreef op: 24-05-2016 10:06:29
ik geef ze zelf, en het kan zeker helpen mits bij de juiste docent/pedagoog.
Maar wat ik je meer aanraad is om hem op toneel te doen(geef ik ook zelf); daar leert hij samen met tal van andere kinderen zich inleven in anderen en in andere situaties.
Daar zitten niet alleen kinderen die iets te leren hebben op sociaal gebied.
Hij leert ich daar bewust te worden van zijn eigen gedrag en wat dat bij anderen oproept.
Het moet dan een veilige groep zijn met wederom een goede docent.
Voordeel van zo'n groep is dat de kinderen vaak een hechte band met elkaar ontwikkelen en in veiligheid sociale situaties oefenen; voor zichzelf op leren komen, spreken voor de groep enz.

 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Juulmvjens  schreef op: 24-05-2016 17:42:07
Mijn zoon heeft bikkeltraining gedaan en dat is echt enorm goed bevallen.

Wordt gegeven in een groepje van drie maximaal vier kinderen en hij heeft me er een zelfreflectie geleerd waar ik me soms over verbaas.

Er wordt in veel regio's bikkeltraining gegeven; je kunt op google zoeken.
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Bepje  schreef op: 24-05-2016 22:53:09
Zoiets is wel een goed idee. Alleen al om stil te leren staan bij gevoelens, die van jezelf en die van een ander.
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Sammy  schreef op: 25-05-2016 07:50:44
Niet geschoten is altijd mis... Vind zelf dergelijke cursussen een beetje zoetsappig (sorry). Mijn zoon heeft meerdere cursussen gevolgd en kan nu niet zeggen dat hij er nu echt veel mee opgeschoten is! In theorie weet hij prima wat er wat er van hem verwacht wordt, maar in de praktijk kan hij het gewoonweg niet toepassen.

Mijn zoon heeft kort geleden de diagnose autisme (in een echt lichte vorm) gekregen en daarmee zijn voor ons in ieder geval de puzzelstukjes op z'n plek gevallen. Daarvoor zaten we al aardig wat jaartjes in de hulpverlening in de zin van coaching, trainingen, psychologen, enz... Rede dat het zo lang heeft geduurt dat het (eindelijk) ontdekt is, dat hij behoorlijk slim is en daarmee gedrag weet te compenseren. Zelfs de test waarmee men metingen doet om te bepalen of er sprake is van autisme heeft hij door compensatie gedrag weten te manipuleren. Niet expres, maar gewoon omdat hij in theorie precies weet wat er van hem verwacht word.
Nu wil ik niet zeggen dat alle hulpverlening zinloos is geweest, Op sommige punten heeft hij er best wat aan gehad. Maar voor hem bleef er altijd een grijs gebied waar we niet veel verder meekwamen.

Nu wil ik niet beweren dat dit zelfde met jou zoon ook aan de hand is. Maar omdat je schreef dat je zoon op sommige gebieden ook heel slim is, wilde ik dit toch vertellen.

Mijn zoon heeft, om meer te leren samenwerken, het advies gekregen om eens bij de scouting te gaan kijken. Hij vond het erg leuk en is sinds een tijdje daar ook lid van. En moet zeggen, dat ook dit (onverwacht) ook best positief uitpakt!
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Marron  schreef op: 25-05-2016 08:54:59
SOVA is niet alleen voor kinderen die gepest worden. mijn dochter vondt het ook moeilijk contact met anderen te leggen en heeft sova gedaan op aanraden van school. Ze heeft detraining doorlopen en ik moet zeggen dat het stukkenbeter gaat. Ze heeft nu vriendin in de klas en daar buiten. Wordt nu ook gevraagd om dingen te gaan doen samen .  
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Ma Dalton  schreef op: 28-05-2016 09:37:11
Dank jullie allemaal voor jullie reacties. Ik heb met mijn knul overlegd. en hij zegt dat hij niet op een podium wil en durft. Maar dat hij verschrikkelijk graag scouting wil proberen. Ik denk dat wat hij zelf wil het meeste kans van slagen heeft. Ga ondertussen toch ook nog even op zoek of ik hem hier in de regio een bikkel/ sova/ kanjer training kan laten doen.  baadt het niet schaadt het niet denk ik in dit geval.

en Sammy, ik denk dat er bij mijn zoon ook zoiets speelt als bij jouw zoon. we hebben al weleens eerder bij therapeuten gezeten en iedereen weet wel iets van letters te benoemen die bij hem zouden kunnen horen. Maar in de praktijk gaat het er vooral om hoe hij leert met zichzelf om te gaan in een setting die niet thuis is.. want hier ben ik heel duidelijk en consequent en gaat het eigenlijk erg goed. Maar dat is buiten het huis natuurlijk vaak anders.
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Zijlijn  schreef op: 29-05-2016 21:26:13
ik denk dat scouting zeker ook zou kunnen helpen ma dalton. Misschien handig om te checken of hij daar niet met zijn halve klas terecht komt, dat wel.

 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Bettie  schreef op: 29-05-2016 23:08:14
Heb even meegelezen. Denk dat ik me eens goed ga verdiepen in een Bikkeltraining én daarover overleggen met school.
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Suus  schreef op: 30-05-2016 12:11:12
Ik heb hier geen ervaring mee maar wilde alleen zeggen dat ik het mooi vind hoe je het beschrijft. Niet negatief, gewoon zoals het is. 
 
Quote
RE: Sova Training, iets anders?
Grietje  schreef op: 30-05-2016 21:46:23
Mijn dochter doet momenteel een rots en water cursus. Voor mentale en fysieke weerbaarheid. Ze vindt het niks, helaas, maar dat komt omdat ze flink uit haar comfortzone moet komen. Toch hoop ik dat het haar zal helpen met haar verlegenheid.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Sova Training, iets anders?
Naam
Bericht