Menu
 

Topic:

PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui

Boterbloem  schreef op: 20-03-2014 19:10:27

PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om uitspraken Wilders




PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt per direct uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken over Marokkanen van Geert Wilders.



Foto:  ANP

Dat meldt RTL Nieuws.


"Het voelt als een bevrijding", aldus Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."







"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."


Van Vliet is momenteel voorzitter van de parlementaire enquetecommissie woningcorporaties. Sinds 2010 is hij de zevende PVV-parlementariër die opstapt.


 


Onafhankelijk


 


Van Vliet gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. "De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken."


Wilders reageert tegenover NU.nl teleurgesteld: "Ik betreur zijn vertrek, was volgens mij onnodig. Jammer."


Tijdens een fractieberaad heeft de PVV-leider gezegd niet te vrezen voor meer opstappers. Ook ziet hij geen aanleiding om afstand te nemen van zijn uitlatingen.


 


Marokkanen


 


Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.


Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.


 


Racisme


 


Emile Roemer (SP) reageerde fel:  "Dit riekt naar haatzaaien en racisme." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het "misselijkmakend". Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.


Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.


Martijn van Dam (PvdA): "Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst en vertoont daarmee trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven."


D66-leider Alexander Pechtold heeft gezegd respect te hebben voor het besluit van Van Vliet. ''Rijkelijk laat. Maar niet te laat om de grens die Wilders heeft overschreden, zelf te trekken.''


 


Glijdende schaal


 


In een mail naar Wilders, die ook naar het ANP is gestuurd, licht Van Vliet zijn besluit toe. "Ik ervaar de huidige PVV-lijn als een glijdende schaal", aldus Van Vliet in de mail.


"Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan. Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan.''


Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen.


Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten, maar de opmerkingen van Wilders over Marokkanen zijn voor hem ''de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal'', zo zei hij tegen RTL Nieuws.


 


Weinig saamhorigheidsgevoel


 


Volgens Van Vliet zou er binnen de PVV meer kritiek zijn op de uitlatingen van Wilders. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd."


Hij spreekt van "weinig saamhorigheidsgevoel" in de fractie. Hij weet nog niet hoeveel schade de ophef doet voor de partij: "Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar."


Voor Van Vliet stapten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes uit de fractie.


Wilders liet eerder donderdag weten niets te begrijpen van alle ophef. Volgens hem had hij niets nieuws gezegd.


 


Door: NU.nl/ANP
 
Quote
Navigatie
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 20-03-2014 19:12:46

Op zich heeft Wilders gelijk, hij heeft niets anders gezegd. Iets directer misschien, maar het laat zijn waar hij voor staat. Een groep moet het ontgelden.
End an kijk je het jeugdjournaal en dan zie je een KIND wat bang is, want stel haar moeder moet weg, of zij moet zelf weg omdat ze marrokaan is.

En dan nog blijven mensen stemmen op die man... ik zal het wel nooit begrijpen. Hij is zo duidelijk als wat, maar velen bedenken niet wat het met zoveel onschuldige mensen doet.


Wat een haatzaaierij weer van die man... Hoe verder hij komt, hoe duidelijk hij zou zijn... en dan zoveel mensen die meejuichen...

Misselijkmakend vind ik het.

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Bettie  schreef op: 20-03-2014 19:14:15
Dat is 1....ben benieuwd of er nog meer volgen.....
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Martine  schreef op: 20-03-2014 19:17:25
Ik zag deze langskomen op Facebook:

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Bettie  schreef op: 20-03-2014 19:18:11
Dat mannetje.......ik krijg kriebels van die man......vind het een enge man, met enge denkwijzes én nog engere uitlatingen. Verbaas me er echt over dat je zo maar een hele groep Nederlanders (die we zelf in de jaren 60 en 70 hier binnen hebben gehaald) nu allemaal over één kam scheren als zijnde niet welkom in ons kikkerlandje.

Bovendien heb ik nog steeds het idee dat ons G.eertje heel hard schreeuwt maar als je 'm naar oplossingen op welk terrein dan ook vraagt; roept hij altijd dat de islam wegmoet, de buitenlanders ook kunnen gaan etc. 
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 20-03-2014 19:20:48

Geert Wilders heeft goeie punten, en wie weet dat hij een heel aantal waar kan maken, ik zou het serieus niet weten, maar ik zie hem er best nog wel toe in staat.

MAAR sommige punten kun je niet negeren.


Als de CU of SGP goeie punten heeft MAAR iedereen is verplicht christen als zij aan dem acht komen dan is dat ook een ding om je te bedenken.

Zo ook hierbij lijkt mij...

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Martine  schreef op: 20-03-2014 19:20:58
Helemaal met je eens Bettie.
En hij heeft heus ook wel goede ideeën erbij zitten hoor, dat zeg ik niet, maar de haat die hij oproept tegen buitenlanders...

Overigens vind ik die poster van hierboven ook niet geweldig hoor... het woord 'idioten' hoeft er van mij sowieso niet bij.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Suus  schreef op: 20-03-2014 19:23:27
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Suus  schreef op: 20-03-2014 19:34:06
Elke gek zegt weleens goede dingen. vind Wilders vanaf dag 1 een creep en een groot deel van zijn volgers niet echt snugger..... 
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Son  schreef op: 20-03-2014 19:51:21
Knap van hem ! Goed verwoord en goed gedaan.

Ik denk dat wilders met zn idioterie van hem heel Nederland tegen hem in t harnas heeft gejaagd. Goed zo wilders ! Lekker zo doorgaan.
Sta dr ook niet raar van te kijken als die binnenkort een kogel door zn kop krijgt *wellicht van een Marokkaan*
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Yasmine  schreef op: 20-03-2014 20:21:00
Ik ben zelf van marokkaanse afkomst.Ik vind het erg verwerpelijk wat Wilders doet.
Haat zaaien en een bevolkingsgroep uitsluiten.Op zich heeft Wilders goede punten,waar ik achter sta.
Als hij niet zo hatelijk zou doen,zou ik zelfst op hem stemmen.
Of hij zijn programma zou waar maken,betwijfel ik.Als het op aankomt en hij zou moeten regeren,dan kunnen we wel allemaal inpakken.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jo  schreef op: 20-03-2014 20:28:39
Wel grappig de titel van het topic, uit de fractie om ui

Maar heeft de PVV eigenlijk stemmen verloren of gewonnen gisteren?
(heb nog niks gezien op tv, sorry).
Wilders is een eng mannetje, volgens mij kunnen de Islamieten en Christenen prima met elkaar leven.
Maar als zo'n Wilders dan allemaal dingen roept wordt de sfeer grimmig en dat werkt volgens mij nogal averechts.
Ik snap best wel dat als iemand heel veel overlast ondervind van Marrokanen (ik heb een vriendin in Amsterdam die de straat daar niet meer op durft vanwege de overlast) dat je dan heel anders tegen de problemen die een groep geeft aankijkt.
Maar dat iemand nu ineens uit de PVV stapt vind ik raar, Wilders zijn standpunten waren altijd al duidelijk, niet nu pas.
Dus er zal wel wat anders spelen denk ik.


 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Marie8  schreef op: 20-03-2014 20:54:06
Stappen daar de mensen niet regelmatig op...ofwel komt er ineens uit dat ze een strafblad hebben, of maken ze ruzie met elkaar...dom volk.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 20-03-2014 21:02:22
Wilders deed alleen in Den Haag en Almere mee met de verkiezingen, dus dat werd verder niet zo mee genomen in alle uitslagen. In Almere is de PVV wél de grootste geworden.

Ik heb moeite met de manier waarop hij zijn standpunten verwoord, zijn vocabulaire is bepaald geen voorbeeld voor de jeugd!
De 'rellen' rond Wilders ensceneert hij heel goed doordacht; dat vind ik ook ontzettend gevaarlijk!
Want waar hebben we het nu over...precies...

@Boterbloem; dat marokkaanse meisje vond ik ook ontzettend sneu! Vrijheid van meningsuiting mag toch niet zo'n hoge prijs hebben?!
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 20-03-2014 22:29:48
Toen mijn zoon hem voor t eerst zag op de tv stopte hij met spelen en zei... Die man is slecht...  En ging weer verder.

En dat denk ik ook.. Deze man is slecht. Hij duldt geen enkele tegenspraak, van niemand....  Als zo'n man aan de macht komt hebben we een dictator..., en wat hij gisteren deed...  Daar maakt hij niet alleen welwillende Marokkanen verdiretig en angstig mee, maar ook vele Nederlanders, geboren en getogen....

Wat hij zegt kan ook niet, als deze mensen een Nederlands paspoort hebben kan je die criminelen echt niet naar een ander land sturen.. dat andere land ziet je aankomen....  En dan moet hij eerst de grondwet veranderen... hoe? Dat kan alleen een dictaor denk ik..

Overigens ben ik er een voorstander van dat de Marokkaanse criminele jeugd aangepakt wordt, ik zie zelf ook wel dat ze overlast veroorzaken.. maar kom op... zoveel Marokkanen doen het goed....

Sorry, maar ben t met Marie8 eens.. dom volk.



 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 20-03-2014 22:42:36

Quote Jen9:
Toen mijn zoon hem voor t eerst zag op de tv stopte hij met spelen en zei... Die man is slecht...  En ging weer verder.

En dat denk ik ook.. Deze man is slecht. Hij duldt geen enkele tegenspraak, van niemand....  Als zo'n man aan de macht komt hebben we een dictator..., en wat hij gisteren deed...  Daar maakt hij niet alleen welwillende Marokkanen verdiretig en angstig mee, maar ook vele Nederlanders, geboren en getogen....

Wat hij zegt kan ook niet, als deze mensen een Nederlands paspoort hebben kan je die criminelen echt niet naar een ander land sturen.. dat andere land ziet je aankomen....  En dan moet hij eerst de grondwet veranderen... hoe? Dat kan alleen een dictaor denk ik..

Overigens ben ik er een voorstander van dat de Marokkaanse criminele jeugd aangepakt wordt, ik zie zelf ook wel dat ze overlast veroorzaken.. maar kom op... zoveel Marokkanen doen het goed....

Sorry, maar ben t met Marie8 eens.. dom volk.





Hoe hij alles geregeld heeft rondom zijn partij laat ook duidelijk zien dat hij een dictator is. Heel gevaarlijk!
In de reportage van 'Dit is de dag' zei Joop van Ooijen, evangist die nu ook de partij 'Jezus Leeft' heeft opgericht: "Wilders heeft best goede punten alleen mist hij de LIEFDE". Dat vond ik wel een hele mooie formulering!

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Son  schreef op: 20-03-2014 22:43:49

Quote Jen9:
>Overigens ben ik er een voorstander van dat de Marokkaanse criminele jeugd aangepakt wordt, ik zie zelf ook wel dat ze overlast veroorzaken.. maar kom op... zoveel Marokkanen doen het goed....






Absoluut waar !! Te veel helaas. Maar vergeet die criminele polen niet en wat dacht je van die antillianen. In de bijlmer is geen Marokkaan te bekennen, maar daar durf je ook niet savonds alleen op straat.
Dus als hij nou gewoon ALLE criminelen (inclusief de Nederlandse) het land uit wil hebben, dan is hij goed bezig.
Eerst zegt hij de extremen, toen zei hij, de criminelen en nu zegt hij "de marokkanen"...die man is echt doorgeslagen.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Anne Mv 3  schreef op: 20-03-2014 22:44:49
Evangist = evangelist
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 06:44:52
Gelukkig Anne, dat jij m ook gevaarlijk vindt.. Mijn man heeft t vaak over de onveiligheid van bijvoorbeeld what's app.. Jij zegt, nu is er niks aan de hand, maar stel dat er een Wilders aan de macht komt, zo'n man kan dat gaan misbruiken..  Zou me niks verbazen.. In zijn partij mag niemand weerwoord hebben, hoe moet dat dan als je aan de macht bent?
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Marie8  schreef op: 21-03-2014 07:14:03
Hij slaat gewoon wat taal uit die blijkbaar sommige mensen aantrekt. Sommige dingen zal nooit kunnen, idd Marokkaanse nederlanders uitzetten is gewoon onmogelijk. Verder geloof ik ook niet dat ie ooit standpunten heeft waar kunnen maken. Hij roept alleen maar.
Eigenlijk zouden we m gewoon moeten negeren.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 21-03-2014 07:18:01
Ik geloof dat kinderen daar soms voelsprieten voor hebben, heb ook een kindje gekend vroeger waarbij je heel goed uit kon gaan van de mening van het kind, soms totaal anders als wat ik eerst dacht maar later kwam het dan uit .

Son, dat is precies wat ik zo eng vind. Eerst zijn het de extremen, dan wordt het minder extreem en nu ineens de marrokanen.
Heb je het over dit soort dingen (criminele marrokanen terugsturen) dan moet je altijd voorzichtig zijn in je formulering. Heel zorgvuldig zijn. En vergeet je een woord dan kom je daar goed op terug, bied je je excuses aan.

 
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 07:19:18
Mijn oudste is denk ik hooggevoelig, kan beter op zijn mensenkennis afgaan dan op die van mij haha!

Wat hij wil kan niet, snap niet dat mensen daarin trappen...
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 21-03-2014 07:27:22
Haha het is soms om jaloers op te zijn (al lijkt hooggevoelig zijn mij op zich vervelend.) maar ik ben veel te naief hihi. 

89 procent van de kiezers (van Wilders) is het eens met de uitspraken... Eng...

Waar ik dan weer niet van houd is een oproep om aangifte te doen, ik vind dat dat vrije zelfgemaakte keuzes moeten zijn en niet een hype/ oproep of wat dan ook.

Is het in Nederland trouwens verplicht dat er minstens 2 partijen regeren? (zit me ineens te bedenken hoe het ook alweer zit allemaal...)
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 07:38:07
Ach, ik geloof dat 20% hooggevoelig is, t is niks bijzonders hoor haha. ik ben t in veel opzichten ook, behalve de mensenkennis.. 

Volgens mij niet Boterbloem, je moet gewoon het volk vertegnwoordigen, dus boven de 50% zitten.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Caatje  schreef op: 21-03-2014 08:02:35
Als Wilders 76 zetels in de tweede kamer haalt (helft +1) kan hij met alleen zijn partij een meerderheidskabinet vormen. Omdat er zoveel partijen zijn, is de kans volgens mij (gelukkig) heel klein dat 1 partij een meerderheidskabinet kan vormen. Daarom bestaat de tweede kamer uit minimaal 2 partijen.
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 17:52:16
en van Klaveren ook opgestapt.. mooi! Dat er maar velen mogen volgen....
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jo  schreef op: 21-03-2014 17:59:04
Lach me rot als iedereen straks opstapt!
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 17:59:58
Hier nog 1.. heeft hij wel wat hij wil.. niemand die hem binnen de partij nog tegenspreekt.....
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 21-03-2014 18:58:54

'Geert Wilders slechtste manager die ik ooit meemaakte'




Volgens oud-PVV-Kamerlid Louis Bontes is partijleider Geert Wilders de reden dat de PVV momenteel uit elkaar dreigt te vallen.



Foto:  ANP

"Ik heb nooit in mijn leven zo'n slechte manager meegemaakt als Geert Wilders. Hij kan nog geen biljartclub leiden", aldus Bontes tegen NU.nl.

"Hij had goud in handen door het gat op rechts op te vullen. Maar hij heeft het verprutst en dat neem ik hem hoogst kwalijk."

De partij van Wilders heeft binnen 24 uur drie prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.


 


Minder, Minder!


 


De voornaamste aanleiding voor de leegloop is de uitspraken van Wilders op de uitslagenavond na de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.







De uitspraken kwamen hem op een stortvloed van kritiek te staan uit het hele land.


 


Instorten


 


"Het kaartenhuis staat op instorten", constateert Bontes die niet uitsluit dat er meer PVV'ers zullen opstappen. 

"Er zitten twee juristen in de fractie: Raymond de Roon en Lilian Helder. Wat hij woensdag deed lijkt op aanzetten tot haat. Ik kan me niet voorstellen dat zij denken: dit is oké. Maar niks is te voorspellen."


Volgens Bontes loopt de PVV vast, omdat Wilders als enige alles bepaalt. "Als Kamerlid moest ik voor elke Kamervraag bij hem toestemming vragen, maar ik weet zeker dat niemand in de partij wist dat deze Marokkanen-uitspraken er aan gingen komen."


 


Bestuur


 


Bontes stelt dat Wilders de macht zou moeten delen door een bestuur te installeren, een wetenschappelijk bureau en een ledenstructuur. "Als je bang bent om macht te delen loop je vast." Ook zou wilders in zijn ogen moeten zorgen voor een "uitgebalanceerde toon".


Volgens Bontes zullen de uitspraken onvermijdelijk electorale gevolgen hebben voor de partij van Wilders.


"De harde kern zal zeggen: ik vind het allemaal best. Maar het overgrote deel moet hier helemaal niets van hebben." Bontes sluit uit dat Wilders zijn woorden terug zal nemen. "Dat heeft hij nog nooit gedaan. Als hij eenmaal een weg is ingeslagen, en er achter komt dat het de verkeerde weg is, zal hij niet omdraaien", aldus de ex-PVV'er.


"Na het vertrek van Van Klaveren zal hij zeggen: pijnlijk, maar ik neem mijn woorden niet terug. Hij gaat zeker geen sorry zeggen."


 


Door: NU.nl/Lucas Benschop
 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Boterbloem  schreef op: 21-03-2014 19:02:10

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe euhm.. hoe zeg je dat... PVV stemmers erover denken.


je hebt de haatdragende mensen die met deze uitspraken helemaal meedoen en meeschreeuwen, maar er zijn ook mensen die totaal niet zo aangelegd zijn en de minder extreme uitspraken omarmen.
Eerder werd er gezegd: zo heeft hij het niet bedoeld. Maar nu was hij heel duidelijk.

 
Quote
RE: PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Jen9  schreef op: 21-03-2014 19:18:46
Hihi...nog geen biljartclub kan leiden. ...
 
Quote
Navigatie


Reageren op PVV'er Van Vliet stapt uit fractie om ui
Naam
Bericht