Menu
 

Topic:

tarwevrij eten

-claudia-  schreef op: 24-10-2013 22:05:14
hai meiden, ik heb een hele poos geleden wel eens een topic geopend ivm allergieen en darmproblemen etc.

Ben zelf al die tijd door gegaan met uitzoeken/opschrijven wanneer ik klachten had. Uit testen kwamen wel bepaalde voedingsmiddelen, uit de ei-test uiteindelijk kwam niks duidelijks. Ik weet nu wel dat bepaalde voedingsmiddelen in het verlengde staan met seizoenen (dus bijv in de zomer kan ik meer last hebben van fruit oid dan in de winter, kruisallergieen)

Nu heb ik zelf echt het idee dat ik overgevoelig ben voor tarwe. Geen allergie, maar intolerantie. Met name als ik: brood/broodjes/pasta's etc eet. Complete doorval heb ik dan vaak. Echt verschrikkelijk..en het houd ook niet op na 1 keer..het is net alsof de hele dag je lijf de boel wil schoonmaken. Met gevolg dat alles (sorry) stuk is en ontzettend pijnlijk is.

Ben er dus heel serieus mee bezig want ik wil er vanaf. Psychisch word je er soms ook niet goed van, want je ben al bang dat wanneer je boodschappen gaat doen je misschien keihard moet rennen voor de wc (dus of je blijft dan maar thuis of soms zoek je een plek waar vlakbij een wc is..en dan nog schaam je je rot als je er gebruik van moet maken).

Ik ben echt nog een leek wat betreft: tarwe ontwijken. Heb sinds kort speltbrood in huis (had op verschillende sites gelezen dat veel mensen met een tarwe-intolerantie dit goed valt).

Maar nu de rest nog...zijn er hier mensen die ervaringen hebben met tarwe-vrij eten?

Had ook in een topic gelezen over speltproducten. En die kan je in natuurwinkels kopen las ik..maar kan je ook tarwevrij eten d.m.v. gewoon je boodschappen doen bij de supermarkt. Dit toch ivm budget.

Het gaat dus niet om glutenvrij, maar om tarwe-vrij. Ik zag van Wasa dat de Rustiek crackers ook tarwevrij zijn, die ga ik ook proberen.

Maar ik zoek ook vervanging voor: pasta's, sausjes (bindmiddel), andere broodsoorten, crackers, koekje...noem maar op..

Tevens heb ik ook het idee dat aardappels (geen idee of het in verband staat met tarwe ofzo) een probleem zijn voor mijn darmen. Ik eet dus meestal alleen groente-vlees of vis. Soms rijst, maar alle dagen rijst word ik niet vrolijk van.
Bataat heb ik ook geprobeerd, dat is mij te zoet. Ik hou meer van neutraal of iets pittigers.

Heel veel info in 1 keer...maar ben benieuwd naar ervaringen. Specifieke producten en niet onbelangrijk: waar te koop en de prijzen.

Thanks alvast!!
 
Quote
Navigatie
RE: tarwevrij eten
Corine86  schreef op: 24-10-2013 22:52:53
Mijn man eet tarwe-vrij. Is allergisch voor tarwe,ei,melk,noten,appels.

Hij gebruikt nu idd speltbrood. Ook.zijn er speltcrackers of roggecrackers.
Verder eet hij zo af en toe speltvlokken/rozijnen/krenten/ceanberrys foor de soya ipv brood.

Koekjes bak.ik zelf haverkoekjes maar die zijn ook tr koop (zit vaak ei.of melk in vandaar dat ik zelf bak)

Speltpasta verkopen ze tegenwoordig bijna overal, het wordt gelukkig steeds meer! ,ik heb het laatst gezien bij lidl/aldi
Ipv bami gebruikt hij mihoen (de ei-vrije variant)

Brand maar los
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Corine86  schreef op: 24-10-2013 22:54:44
Koekjes kun je ook de glutenvrije variant proberen, ff goed lezen want niet elk glutenvrij.product is ook zonder tarwe!
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Grietje  schreef op: 24-10-2013 22:57:57
ik eet ook zoveel mogelijk tarwevrij (en suikervrij). Als ontbijt eet ik havermoutpap met sojamelk of rijstemelk. Lunch: speltbrood met kaas of notenpasta. Avondeten: i.p.v aardappelen en pasta eet ik quinoa, boekweit, gierst, speltpasta of peulvruchten. En een grotere portie groenten. Bevalt me prima, veel minder darmklachten! Ik vond zelf het boek ' de Voedselzandloper' wel interessant om te lezen. 
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Corine86  schreef op: 24-10-2013 22:58:33
En wat de prijs betreft, ik maak veel zelf dat scheeld best veel.
Speltbrood bij ah is €1,99?op.zn minst
Ik koop in.duitsland een.pak mix voor 2 broden a €0,89ong

Speltpasta is dacht ik 500gr €1,69
Koekjes zijn nog het duurst! Maar miss kun je die vervangen door rijstwafel/fruit/ontbijtkoek op basis van rogge
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Kyla  schreef op: 25-10-2013 00:09:05
Google maar eens op paleo recepten, alles vrij van graan, suiker en zuivel
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Stefke  schreef op: 25-10-2013 07:22:29
Heb pas marsepeinen aardappeltjes van de Ap met een tarwe-melk-soyavrij kind meegegeten. Erg lekker! Ook eet hij 'gewone' bitterkoekjes maar weet niet van welk merk. En van haribo geloof ik beertjes en een of andere  haribo tropische mix van de lidl. Daar verkopen ze ook pasta.
let goed op dingen waarin je het niet verwacht. Tarwe-olie om drop lekker te laten glanzen, broodbeleg, dat soort dingen.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 25-10-2013 17:26:46
thanks voor de reacties/
speltpasta bij aldi of lidl? (nog nooit gezien) eens kijken dan komende week! Wil echt graag pasta's hebben zonder tarwe..dus of spelt of eierpasta?

Corina, die broodmix, weet je welk merk het is/hoe het heet? Ik kom ook regelmatig in duitsland. Moet je dan perse een broodbakmachine hebben of kan het ook gewoon in de oven?

Heb nu crackers van Wasa (rustiek) gemaakt van rogge..smaakt prima en tot nu toe nog geen last van gehad!

Vruchten kan ik helaas niet tegen, noten idemdito.


Ja het is een heel gepuzzel! hier ook altijd sausjes over groente (en dan van die zakjes waar je alleen water of melk bij moet doen..)

Kwa brood eet ik nu brood van de bakker bart, 3voor 5,75

 
Quote
RE: tarwevrij eten
Grietje  schreef op: 25-10-2013 21:46:32
Ik bestel speltmeel bij een molen via internet. Dan kan ik een tijdje vooruit en is goedkoper dan het meel van de natuurwinkel. Ik bak het in de oven, niet in een broodbakmachine. Vaak maak ik kleine bolletjes i.p.v. één groot brood. Zelf brood bakken kost me ca. 1 euro per brood, bij de AH is een speltbrood 2,49 en bij de natuurwinkel zelfs 4,40. Heeft bakker Bart 100% speltbrood?
Sausjes eet ik eerlijk gezegd gewoon nog, al eet ik niet zo vaak groentesausjes. Doordat ik al het brood en de koekjes weglaat, merk ik al zoveel verbetering dat de kleine hoeveelheden tarwe in sausjes e.d. me geen last bezorgen.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Corine86  schreef op: 25-10-2013 22:15:38
Het is van de kaufland (classic) en kan zowel in de oven als in de bbm.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 26-10-2013 15:48:40
oke thanks, ga ik daar eens naar kijken.

Ja bakkerbart heeft 100% speltbrood (staat tenminste op de site).

Meer tips/goede producten altijd welkom!
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Kyla  schreef op: 27-10-2013 10:42:05
Claudia, lastig dat je ook niet tegen vruchten en noten kan! Heel veel recepten die ik gebruik zijn op basis van bijv. amandelmeel, dat gaat voor jou dan niet op. Ik gebruik helemaal geen granen en heb dus geen tips voor je wat betreft spelt ed.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Kyla  schreef op: 27-10-2013 11:03:47
Je hoeft overigens ook geen brood etc. te eten bedenk ik me, doe ik eigenlijk ook nauwelijks. Het is natuurlijk wel makkelijk mee nemen, maar je kan bijv. ook soep in een thermoskan meenemen of een omelet bakken en vullen met groenten of tonijn ed. Ipv pasta gebruik ik meestal een courgette, die kan je dan in dunne slierten snijden en evn bakken, maar ik snij het meestal in plakjes of blokjes.

http://www.oerkrachtvoedingsadvies.nl/lunchwrap-tonijn/ (staan meer recepten op deze site, misschien zit er meer voor je bij)
http://www.agirlworthsaving.net/2013/01/paleo-garlic-bread.html (wel in het engels)

Misschien heb je hier toch iets aan!
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 27-10-2013 12:37:55
thanks dat is zo dat je natuurlijk niet alleen maar brood hoeft te eten. Maar na een paar weken kwark/yoghurt en eieren en soep was ik het wel een beetje zat.
Helpt ook niet mee, dat ik eigenlijk dol ben op brood!

Ipv pasta courgette vind ik een goede! Dat ga ik zeker eens proberen, nog eens super gezond ook!
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Kyla  schreef op: 27-10-2013 12:53:59
Je kan ook salade, of restjes warm eten van de vorige dag eten. Ik mijd ook zuivel, dus kwark of yoghurt eet ik maar heel af en toe, wel moeilijk, maar voor mijn huid is het beter.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Onsjanneke  schreef op: 27-10-2013 13:51:02
Ik spiek even met je mee, ben ook tarwevrij aan het eten ivm klachten. Tot nu toe gaat dat prima.

De glutenvrije pasta van de lidl moet ik nog proberen, maar heb ik al wel in huis. Is gemaakt van mais en kikkererwten, voor 1, 29 per pak. Dat is een hele mooie prijs....zeker voor een pasta liefhebber.

Op amerikaanse sites kwam ik ook al recepten tegen met spaghetti squash, een pompoen met aan de binnenkant vruchtvlees in spaghetti sliertjes. Helaas nog niet in nederland kunnen vinden.

Ik heb nu het speltbrood van de bakker bart, maar vind eerlijk gezegd die van de appie vele malen lekkerder. En aangezien hier het speltbrood niet bij de 3broden actie hoort nog goedkoper ook. Ga bbinnenkort maar eens inslaan bij de kaufland.

Voor sausjes en bijvoorbeeld pannekoekenbeslag gebruik ik boekweit. Daar eet het hele gezin van mee, en nog geen klachten gehoord.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 28-10-2013 08:07:19
denk dat ik vandaag eens naar de lidl ga dan, 1.29 is heel goed te doen! Alleen even kijken welke het is (denk dat er meerdere soorten liggen?) En meteen wat courgette inslaan!

vind zelf het speltbrood van bakkerbart wel lekker, maar het lekkerst als die vers is. Uit de diepvries vind ik hem wat minder..maar vooralsnog heb ik even geen vervanger. Bij de bakker hier hebben ze ook wel speltbrood maar daar vragen ze 3,90 per stuk voor! Dat is mij echt te gortig
Wel jammer dat speltbrood bij jullie bij bakkerbart niet meedoet met die actie.

En denk idd dat ik ook maar eens wat meer salades ga eten.

De  "rustiek"knackebrod van wasa bevalt tot nu toe ook goed! Heb er nog geen last van gehad.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 28-10-2013 08:12:02
vandaag ook eens neuzen op de sites die kyla heeft neergezet.

Best wel een gepuzzel even..
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Vera  schreef op: 28-10-2013 08:35:34
Kan iemand wij zeggen hoe het pak glutenvrije [sta eruit ziet bij de Lidl, want ik zoek me al weken het piep maar heb het nog niet gevonden

 
Quote
RE: tarwevrij eten
Onsjanneke  schreef op: 28-10-2013 08:41:01
Ken je de site www.kiwienzo.nl ook?

Daar haal ik ook een hoop inspiratie van daan.

Ik denk dat ik het kookboek van de voedselzandloper op mijn verlanglijstje zet. En een broodbakblik en een sapmachine. Weet nooit dingen te vragen van de sint en voor mn verjaardag. Ik heb er zo een hele hobby bij,

@to. Je moet bij delidl de glutenvrije pasta hebben. Volgens mij hebben ze dan spaghetti en nogeen andere pasta.
 
Quote
RE: tarwevrij eten
Onsjanneke  schreef op: 28-10-2013 08:44:18
@ vera. Hier ligt het tussen de gewone pasta. Doorzichtige verpakking met oranje aan de boven en onderkant.

Ik heb het pak al in een bewaarblik gedaan...anders had ik ff een foto voor je gemaakt
 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 28-10-2013 14:16:37
naar de lidl ga ik van de week wel xtje, als het wat minder hard waait hehe...

Heb trouwens knackebrod gevonden, ook volkoren rogge en stuk goedkoper dan wasa: Fjord 0,39 (hadden ze bij de Boni, weet niet of andere supermarkten het ook hebben)


Tevens heb ik ook rijstmihoen meegenomen..nog geen idee hoe ik dat lekker kan maken (en ook zodat dochter het lust).


Ik heb ook gekeken op de websites die jullie neer hebben gezet. Staan interessante dingen bij, wel viel mij op dat er dan vrij veel is met fruit en noten. En dat kan hier helaas ook niet.
Dus je word dan een beetje beperkt in je mogelijkheden.


 
Quote
RE: tarwevrij eten
-claudia-  schreef op: 05-11-2013 18:50:13
ven een upje..ik heb de pasta van de lidl zondag gemaakt (de gedraaide, glutenvrij (mais)). Hij was echt lekker! Had eerst zoiets van: mmm ziet er wel erg oranje uit, maar de kleur vervaagd al wat met het koken en met een sausje erdoor merk je echt geen verschil dan met andere pasta.

Dochter heeft hem ook mee-gegeten en vond het ook heerlijk!

Dus dat is al een groot succes!!
Nu nog opzoek naar brood of broodvervangers...brood van de bakkerbart gaat mij steeds meer tegenstaan uit de vriezer..enorm droog.

 
Quote
RE: tarwevrij eten
Yolande  schreef op: 28-06-2016 19:40:19
Hoi kan iemand mij vertellen of het speltbrood van de Lidl echt tarwevrij is?
 
Quote
RE: tarwevrij eten
M&j  schreef op: 29-06-2016 19:55:06
Spelt is tarwe dus speltbrood is niet tarwevrij.
 
Quote
Navigatie


Reageren op tarwevrij eten
Naam
Bericht