Menu
 

Topic:

Advies VO.. teleurgesteld..

An-o-mam  schreef op: 17-06-2013 21:05:53
Mijn zoon zit nu in groep 7 en dus volgend jaar in groep 8. Vandaag hebben we al een advies gekregen zoals het er nu voor staat.. en het advies is VMBO KB...

Ik ben zo teleurgesteld.. VMBO KB is wat vroeger het VBO was.. Dus nog lager dan MAVO en dat was zelfs al 'gemiddeld'..

Ik heb het ook totaal niet aan zien komen. Hij heeft altijd goede rapporten gehad en de CITO toetsen waren in principe ook altijd goed.. alleen begrijpend lezen.. Daar scoort hij dus IV op.. En dat heeft het hele gemiddeld omlaag gehaald en heeft hij advies VMBO KB gekregen.. Want CITO rekenen en spelling en DMT zijn allemaal HAVO niveau..

De school waar hij graag heen wilde gaat dus ook niet door, want dat is vanaf VMBO TL.. vroegere MAVO dus..

Ik heb er echt verdriet van en snap er ook gewoon helemaal niks van.. Heb ik dan zo gefaald als ouder vraag ik me af..

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Volgende
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mama-van-aimy  schreef op: 17-06-2013 22:08:12

Quote Alice:
[...]

Ik snap wel dat het stukje van TO negatief overkomt, maar ik kan me ook voorstellen dat het resultaat een teleurstelling is. Zeker als de zoon het altijd goed deed op school. 
Feit is wel dat als je lager geschoold bent, je veel minder mogelijkheden hebt in het leven en dat is niet wat je je kind gunt. Ongeacht hoe hard hij of zij ook zijn best doet. Dan kun je nog wel retetrots zijn op je kind, maar het toch jammer vinden. 



Ik snap ook wel wat TO bedoeld.

Als je kind bepaalde resultaten behaalt het hele jaar door en het tussenadvies blijkt lager te zijn, dan is het balen. Tuurlijk is er dan een bepaalde mate van teleurstelling. Maar om het dan falen te noemen vind ik ver gaan.

Kind heeft nog een heel jaar voor de boeg. Daar kan nog zoveel in gebeuren. Misschien dat TO juist met een positief gevoel gevoel juist alles moet oppakken en met kind aan de slag gaan om te kijken waar ze kind kan ondersteunen.



Mijn zoon zit nog op de basisschool. Dus niet helemaal vergelijkbaar. Maar hij zat heel erg in spanning of hij wel/niet naar groep 5 zou gaan. Hij heeft keihard moeten knokken en gelukkig vorige week het goede nieuws gehad dat hij door is naar groep 5. Ik ben megatrots op hem.
Maar al had hij blijven zitten in groep 4. Dan nog had ik megatrots op hem geweest want hij heeft zoveel geleerd en zoveel geknokt en hij is zoveel gegroeid in de afgelopen maanden.



 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Roos  schreef op: 17-06-2013 22:08:19
Natuurlijk wilt iedereen het beste voor haar of zijn kind. En is het niet leuk als er iets anders uitkomt dan verwacht. Een vmbo advies is niet het einde van de wereld. Ik snap wel dat je er van baalt. Ik heb bij beide kinderen een vmbo b advies gekregen. De ene gaat nu naar de tweede en is doorgesyroomd naar kader en de andere heb ik net het voorlopige advies gehad en is ook een B. Tja het is niet anders. Leerkracht gaf ook aan dat ie verwacht dat dit nog kader gaat worden hij heeft door allerlei omstandigheden dit jaar gewoon gruwelijk verpest. Neemt niet weg dat ik toch wel trots op ze ben. En ze gaan er vast wel komen.
Een vmbo ach meer dan de helft van de kinderen gaat naar het vmbo en ze komen er allemaal wel.
Geloof best dat het even slikken is maar zet jezelf er maar overheen en geef je knul een dikke knuffel.

Ps ik snap alleen dan niet dat ze alleen naar de entreetoest bij jullie kijken en niet naar het geheel van het hele jaar.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mafkees  schreef op: 17-06-2013 22:16:40
Mijn reactie keihard?
Ik vind TO keihard, maar dan voor haar zoon.

Na het lezen van meer reacties ben ik er niet van veranderd.

Ik las toevallig laatst nog een stukje uit het dagboek van mijn moeder, toen ik op de middelbare school zat
Ik ging van VWO, naar HAVO, naar MAVO en uiteindelijk VBO ....mijn moeder schreef " ik ben zo trots, ze viert het leven, flierefluit wat af, haalt alles eruit wat erin zit en hier wordt ze sterk van , ze komt wel op haar pootjes terecht"

mooie les van mn mams...en ze had gelijk.
ook ik heb mn doel bereikt, al is het via een omweg.

en dat zijn de mooiste levenslessen denk ik.

Hoger opgeleid en meer keuze in wat je gaat doen omdat je hem het beste gunt?
nee, ik sta zooo anders in het moederschap.
Mn kinderen moeten hun hart volgen en het leven leven en vieren.
Als ze hun hart maar volgen, stimuleren is iets anders dan verwachtingen hebben.
zwaar! voor zowel jezelf als je zoon
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mama-van-aimy  schreef op: 17-06-2013 22:20:03

Quote MaFKeeS:
. Ik las toevallig laatst nog een stukje uit het dagboek van mijn moeder, toen ik op de middelbare school zat Ik ging van VWO, naar HAVO, naar MAVO en uiteindelijk VBO ....mijn moeder schreef " ik ben zo trots, ze viert het leven, flierefluit wat af, haalt alles eruit wat erin zit en hier wordt ze sterk van , ze komt wel op haar pootjes terecht" mooie les van mn mams...







Wauw wat mooi. Daar mogen vele mensen een voorbeeld aan nemen!
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
An-o-mam  schreef op: 17-06-2013 22:25:35

Quote MaFKeeS:
Mijn reactie keihard? Ik vind TO keihard, maar dan voor haar zoon. Na het lezen van meer reacties ben ik er niet van veranderd. Ik las toevallig laatst nog een stukje uit het dagboek van mijn moeder, toen ik op de middelbare school zat Ik ging van VWO, naar HAVO, naar MAVO en uiteindelijk VBO ....mijn moeder schreef " ik ben zo trots, ze viert het leven, flierefluit wat af, haalt alles eruit wat erin zit en hier wordt ze sterk van , ze komt wel op haar pootjes terecht" mooie les van mn mams...en ze had gelijk. ook ik heb mn doel bereikt, al is het via een omweg. en dat zijn de mooiste levenslessen denk ik. Hoger opgeleid en meer keuze in wat je gaat doen omdat je hem het beste gunt? nee, ik sta zooo anders in het moederschap. Mn kinderen moeten hun hart volgen en het leven leven en vieren. Als ze hun hart maar volgen, stimuleren is iets anders dan verwachtingen hebben. zwaar! voor zowel jezelf als je zoon



Dat klinkt allemaal heel mooi, maar helaas werkt het in de echte wereld niet altijd zo.. Helaas wordt je meestal nog steeds beoordeeld op je vooropleiding en je diploma's..

Ik hou van mijn zoon en zal altijd achter hem staan in welke keuzes hij ook maakt, zolang hij ook de kans krijgt om die keuze te maken en niet belemmerd wordt door een advies..
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Minou  schreef op: 17-06-2013 22:25:42
Wow Mafkees..deze les ga ik onthouden..





 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Slabbertje  schreef op: 17-06-2013 22:25:55
iedere  moeder wil het beste voor zijn kind maar hij heeft nog een heel jaar te gaan dus het zegt nog niets...het belangrijkste is dat je zoon zich gelukkig voelt en op zijn gemak naar de school waar hij tzt heen zou moeten.

Je hoort inderdaad vaak dat kinderen niveau's zakken als ze op middelbare school zit, ik heb mijn dochter juist een niveau lager gezet zodat ze niet zo op d'r tenen hoeft te lopen en alles op alles moet zetten om vwo waar te maken, ze doet havo en voelt zich daar prima bij, vmbo of kader maakt mij niets uit als ze maar goed in hun vel zitten, dat is het belangrijkste!!
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mamsie  schreef op: 17-06-2013 22:29:21
Ik blijf erbij dat ik denk dat ze niet teleurgesteld is in haar zoon, maar in een advies wat niet verwacht was. En dat vind ik een mankement van school. Je mag verwachten dat cijfers en cito overeenkomen
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
An-o-mam  schreef op: 17-06-2013 22:32:36
En wat mij dan het meeste steekt..

Rekenen, Spelling, DMT.. allemaal Havo/VMBO TL niveau..

Alleen begrijpend lezen is VMBO KB en dat haalt dus het hele gemiddelde naar beneden..

En rapporten dus allemaal goed, misschien geen 10 voor begrijpend lezen, maar wel altijd voldoende geweest..
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mamsie  schreef op: 17-06-2013 22:41:23
Maar begrijpend lezen is dus wel heel belangrijk, het zegt iets over het leergedrag van je kind.
Hier is het andersom, Lisa heeft op alle vakken behalve spelling een B score boven gemiddeld en alleen spelling valt ze door de mand.
Ze gaat nu op TL beginnen en misschien kan het HAVO worden, maar dan is spelling en evnetueel 4 talen in de derde klas te pittig.
Maar ze gaan haar verder uittoetsen op het VO waarom spelling zo achterblijft, het lijkt dyslectisch, maar lezen is ze dus heel goed in en begrijpend lezen scoort ze 98% evenals woordeschat.
Dus ze heeft uitschieters naar boven en naar beneden, maar dat weten we al 8 jaar, en we weten al 8 jaar dat het tussen TL Havo ligt, dat is ons altijd ook zo verteld, dat spelling echt een probleem is, en de rest niet.

En wat ze gaat doen maakt me allemaal niet uit, maar ik zou ook teleurgesteld zijn als het ineens naar beneden werd afgesteld, gewoon omdat het plaatje wat mij is voorgeschotelt niet meer klopt.
Voor mijn kind maakt mij het niet uit, ben inderdaad toch wel trots opze wat ze ook doen, zelfs op hun onhebbelijkheden hahaha.
Maar de manier waarop.
Dat zou voor mij de teleurstelling zijn, en ik vind school daar echt verantwoorelijk voor!
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Jen9  schreef op: 17-06-2013 22:49:44
Heb niet alles gelezen, maar kom op! VMBO heeft de helft van de nederlandse bevolkin.
Begrijpend lezen is net t belangrijkste, dus ergens snap ik t wel...

Waarom gaan mensen er toch altijd vanuit dat VMBO slecht is, en dan heb je ook nog gefaald als moeder.. Ik snap hier werkelijk helemaal niks van. Jammer vinden, prima, maar ook niet meer dan dat.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Laura  schreef op: 17-06-2013 22:50:19

Heb niet alles gelezen...Maar hierover geregeld discussie in mijn familie. Mijn oma is zo trots op dat al haar kleinkinderen universiteit hebben gedaan. Het merendeel kwam het echter aanwaaien, niks om trots op te zijn, geen ouder of kind die haar best gedaan heeft. Mijn zwager heeft keihard moeten werken voor zijn MBO-2 diploma. Persoonlijk vind ik dat je daar veel trotser op moet zijn....Mijn oma vindt dit dus helemaal niet iets om trots op te zijn. Zo jammer, ze ziet niet hoe hard hij ervoor gewerkt heeft...

 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Mafkees  schreef op: 17-06-2013 22:50:55

Quote An-O-Mam:
[...]

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar helaas werkt het in de echte wereld niet altijd zo.. Helaas wordt je meestal nog steeds beoordeeld op je vooropleiding en je diploma's..



oja, ik leef in een sprookjeswereld?

ook in mijn " onechte" wereld kun je er komen.

ik denk dat je er echt even anders in moet gaan staan. als je je had afgevraagd:
" goh zooo raar, mijn kind scoort altijd goed en gaat als een raket alleen door zo'n stomme cito wordt hij anders beoordeelt"

komt al anders over wanneer je neerzet: heb ik gefaald.....

maar succes iig, dat lijkt me op zijn plaats
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Bepje  schreef op: 17-06-2013 22:51:59
Ik vind het ook niet erg positief naar je zoon toe. Dat je met havo meer te kiezen hebt is zeker zo maar met vmbo is niets mis. En ik heb vmbo gedaan, toen nog lbo, en ben manager geweest en heb nu een funcie op hbo niveau. Dus dat dat niet kan is zeker niet zo en later kan hij nog allerlei vervolgopleidingen doen. Hopelijk is hij technisch aangelegd want die mensen zijn er veel te weinig straks.
Stel dat hij nu vrachtwagenchauffeur wordt of huisschilder, is dat dan zo erg ?
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Jen9  schreef op: 17-06-2013 22:53:37
Bepje, het is natuurlijk wel zo, dat ook deze banen tegenwoordig steeds meer door mensen met een hbo-opleiding worden gedaan...

Maar.. wees goed in wat je wil doen, dan kom je er echt wel....
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 17-06-2013 22:59:03
Nou als mijn dochter dat zou kunnen redden dan zou ik ontzettend blij zijn.

Mijn dochter gaat aankomend jaar mee draaien als school verlater.
Omdat er waarschijnlijk niks meer eruit te halen is.
Als haar niveau zo blijft gaat ze naar parktijk onderwijs.
Ze is nu 11,5 en kan nog steeds maar een klein beetje klok kijken en geld kent ze ook nog steeds maar een
Beetje,als ze iets moet betalen gooit ze alles neer op de toonbank.
Ze leest nu E4 avi ,zo grote achterstand heeft ze kwam lezen,taal,schrijven

Maar we hebben nog een klein beetje hoop
Dat ze snel vooruit komt met haar medicatie ,waardoor ze haar ontzettend grote achterstand 
Nog kunnen bij trekken,alleen dan gaan ze een jaar langer met haar door.

Dit had ik vroeger echt niet ingedachten voor mijn dochter.
Maar het is niet anders.

 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Worteltje  schreef op: 17-06-2013 23:06:04
Heb alles nogmaals gelezen en waarin heb jij gefaald dan? Ik snap m net al Jen9 ook nog niet helemaal. Ik heb mijn zoon ook een niveau lager laten zetten, van vmbo tl/havo naar vmbo tl. Heb m vorig jaar laten kiezen, wil je naar havo of mbo. Havo kon hij makkelijk aan maar hij is net als mij vroeger, gewoon niet leren. Wil ik mee zeggen dat jouw zoon via kb ook hogerop kan, alleen doet hij er wat langer over. Mijn dochter is van kb naar mbo4 gegaan en wil hierna doorstromen naar pabo maar je kan ook via mbo naar hbo. Als de wil er is. Dus vandaar dat ik t probleem misschien niet snap. En waarom jij vind dat je gefaald heb. Dat snap ik ook niet.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
An-o-mam  schreef op: 17-06-2013 23:12:15
Misschien had ik dit aan moeten zien komen en er eerder bij moeten zijn om hem bijvoorbeeld iets van bijles te geven ofzo..
De meester gaf ook aan dat als we dit jaar aan begrijpend lezen gaan werken dat het advies misschien nog kan veranderen..

Ik zag dat alles goed ging, dat alle rapporten goed waren.. misschien had ik het moeten zien en eerder in moeten grijpen? Ik weet niet.. maar op 1 of andere manier voel ik me verantwoordelijk.. ik ben toch zijn moeder?
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Bepje  schreef op: 17-06-2013 23:18:21
Ja maar als je hem bijles had gegeven en hij daardoor een hogere score had gekregen zou hij naar havo gaan en daar vreselijk onderuit gaan. Dat wil je toch ook niet voor je kind ? Als dit het is is het toch goed ? Vervelend voor jou dat je het moet aan hebt zien komen maar het gaat om je zoon en hij moet terecht komen waar hij zich goed voelt lijkt mij. En dat je dan gefaald zou hebben is onzin natuurlijk. Zijn jij en je man beiden hoog opgeleid ?
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Son  schreef op: 17-06-2013 23:21:39
Je bent niet verantwoordelijk voor zijn niveau....
hij doet toch zijn best ?
Als hij nou zn best niet deed en jij hielp hem niet, dan kan je achter je oren krabben.
maar je kan niks doen aan de intelligentie van een kind...
maak je geen zorgen, als begrijpend lezen niet beter wordt, dan zal het idd vbo worden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden ziin. Misschien moet hij iets langer naar school om zijn doel te bereiken. En misschien moet hij zijn doel wel bijstellen. Als hij maar gelukkig wordt.

 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
An-o-mam  schreef op: 17-06-2013 23:26:34

Quote bepje:
Ja maar als je hem bijles had gegeven en hij daardoor een hogere score had gekregen zou hij naar havo gaan en daar vreselijk onderuit gaan. Dat wil je toch ook niet voor je kind ? Als dit het is is het toch goed ? Vervelend voor jou dat je het moet aan hebt zien komen maar het gaat om je zoon en hij moet terecht komen waar hij zich goed voelt lijkt mij. En dat je dan gefaald zou hebben is onzin natuurlijk. Zijn jij en je man beiden hoog opgeleid ?



Dat is ook zo.. Ik had op zijn minst VMBO TL (oftewel MAVO) verwacht/gehoopt.. Ook zodat hij naar de school kan gaan waar hij zo graag heen wil.. en vanaf dat punt door kan stromen naar HAVO, HBO enz.. (als hij dat zou willen)

Zijn vader kreeg Atheneum advies en is daar ook begonnen, uiteindelijk helemaal terug gedaald naar LTS en nooit geen diploma gehaald en via zijn werkgever grote rijbewijs en chauffeursdiploma gehaald en daarna altijd op de vrachtwagen gereden (wat hij ook erg leuk vind)

Zelf MAVO en daarna MBO (beroepsgericht) gedaan..
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Kittymv5  schreef op: 17-06-2013 23:52:15
Ik heb een man en hij heeft vroeger LBO B niveau gedaan. Niet de meest hoge opleiding. Ik had een prachtig advies toen ik 13 was; VWO. En kijk waar we nu staan... ik ben huisvrouw en heb geen inkomen en mijn man is ZZP-er en heeft een prachtig inkomen en meer dan genoeg opdrachten. 
Ik heb hem weleens gevraagd hoe en hij zei dat hij gewoon niet zo goed was op school. Maar heeft iets je interesse, dan kun je het leren. En dat heeft hem gebracht waar hij nu staat. 
Wanneer ik aan het werk zou willen krijg ik het nog moeilijk. Wat ik hiermee wil zeggen? Staar je niet blind op een advies of opleiding, het hoeft namelijk helemaal niets te zeggen  
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Myself  schreef op: 18-06-2013 06:49:31
Ik denk dat je met je openingsstukje best tegen de schenen aan schopt van mensen die VBO hebben gedaan, in ieder geval tegen die van mij. Je doet net alsof je daarna niets meer kan, alsof je dan domme banen hebt. En dat komt gewoon niet leuk over.
 Ik heb daarna net zo goed een MBO opleiding gedaan en functioneer prima in mijn werk. Maar ik zette op de lagere school wel ook het beeld neer dat ik de Havo zou kunnen, wat niet ging. Ik voelde toen wel alsof ik faalde, maar achteraf snap ik het . Ik ben een beelddenker, geef mij droge kost zoals scheikunde, natuurkunde, frans, duits en ik bak er helemaal niets van. Maar geef mij lessen over de zorg, over gehandicapten, psychiatrie, dementie, psychologie en ik haal mooie cijfers, omdat dat me interesseert. Wie weet werkt het bij je zoon ook zo? Hij komt er echt wel, let maar op.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Jen9  schreef op: 18-06-2013 07:33:53
Dat heb ik ook myself, alsof de helft (want zoveel mensen hebben dat niveau) van de bevolking even wordt afgeschreven....

Mijn man heeft LTS, ik zelf atheneum , so what? Mijn man verdient nu meer dan ik trouwens....
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Worteltje  schreef op: 18-06-2013 08:15:42
Zo voelde ik t ook myself toen ik de openingspost las. Alsof wij te laag zijn of onze kinderen. Dat wij /zij niet deugen en tuig zijn. Zo kwam t over. Heb er echt een tijd wakker van gelegen gisteravond.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Son  schreef op: 18-06-2013 08:19:41
Ik heb zelf ook vbo gedaan en het zo niet gevoelt of gelezen...
Het is al een paar keer uitgelegd hoe het is bedoeld...


het is hetzelfde als je denkt dat je kind het goed doet op school en je denkt dat die wel overgaat en hoort dat die blijft zitten. Je bent niet minder trots op of je houdt niet minder van je kind, je had alleen een verwachting/hoop en die is niet uitgekomen.
maar ook dan komt jet weer goed....zo niet...dan toch
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Orange  schreef op: 18-06-2013 08:23:24
Maar zo lees ik het niet hoor! Ik ben zelf een mavo klantje. Deed nooit zo mijn best zeg maar .
Maar TO is alleen teleurgesteld dat alles wijst op KB terwijl alleen één onderdeel nu alles naar KB doet wijzen.

En zoals TO het uitlegt snap ik het wel 'n beetje. Maar toen ik mavo klantje was, was dat voor mijn ouders echt minimaal.
Er heerste een soort onzichtbare grens wat maatschappelijk verantwoord was en wat je dus buiten de deur kon blaten en wat dus niet meer kon. Vroegah was dat het lbo..
Misschien wat onbenullig verwoord maar niet zo bedoeld!

 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Suus  schreef op: 18-06-2013 08:25:44
To, ik begrijp je wel Je wilt dat je kind op zijn plek komt en het liefst zonder hobbels. Ik zou ook stevig balen. Het heeft niks te maken met verwachtingen of pushen maar met een ststeem dat heel rigide is.
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Son  schreef op: 18-06-2013 08:28:52
Nou Sis, ik hoop niet dat Thomas vwo haalt
 
Quote
RE: Advies VO.. teleurgesteld..
Kolibrie  schreef op: 18-06-2013 08:49:11
Ik snap TO aan de ene kant wel en aan de andere kant ben ik het er niet mee eens... Mijn ouders wilden ook dat ik minimaal Havo zou doen... En dat is gelukt ik heb mijn Havo diploma! Maar om nu te zeggen dat ik er iets aan heb... De meeste HBO opleidingen trekken mij helemaal niet! En ik ga nu een MBO opleiding doen.... Maar toch heb ik er iets aan, je werd namelijk niet zomaar meer toegelaten op de opleiding omdat ze zoveel aanmeldingen hadden en dan nemen ze het liefste de mensen die het meeste kans van slagen hebben... Dus het heeft mij wel weer een voordeel opgelevert!

Ik zou ook teleurgesteld zijn als mijn kind een advies krijgt wat voor je eigen gevoel onder zijn/niveau ligt... Niet omdat, dat minder waard zou zijn maar omdat je het gevoel hebt dat je kind niet de kansen krijgt die je graag zou willen en dat terwijl je zelf denkt dat hij beter kan... Dus het gaat er denk ik niet zo zeer om dat TO het VMBO niet goed genoeg vind maar dat ze weet dat haar kind beter kan!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Volgende


Reageren op Advies VO.. teleurgesteld..
Naam
Bericht